Абазовић: Даћемо све од себе за издигнемо односе Црне Горе и Србије

БЕОГРАД: Црногорски премијер Дритан Абазовић каже да ће актуелна влада дати све од себе да издигне односе Србије и Црне Горе на виши ниво, не сматра да су ти односи сада, како то кажу многи, међу најгорима у историји и верује у скори сусрет са званичницима Србије.
dritan abazovic yt
Фото: Youtube Printscreen

Што се Црне Горе тиче, истиче, проблема неће бити, званичницима Србије су врата увек отворена, а уследиће, најавио је, и званичан позив.

Абазовић је то рекао у интервјуу за Н1 тв. одговарајући на питање како поправити односе Србије и Црне Горе за које, како се наводи, многи кажу да су можда и међу најгорима у историји.

На додатна питања ко је за то крив и шта урадити, Абазовић каже:

"Не бих ја рекао да су најгори. Рекао бих да их морамо издићи на виши ниво. Даћемо све од себе, покушаћемо. Верујем да ћу се ускоро срести и са званичницима Србије. Са наше стране неће бити проблема. Да би односи бли добри и квалитетни какве сви желимо, потребно је двоје...".

Абазовић каже да "један већ постоји".

"Дакле, један већ постоји и ја сам сигуран да и друга страна неће бити одбојна према томе и ту сам да решавамо сва питања која су можда оптерећивала релације две државе у претходном преиоду", рекао је црногорски премијер.

Подсетио да иде туристичка сезона и да мисли да грађани треба да са много више ентузијазма приступају и регионалним политикама и ономе што би требало да буде регионална сарадња.

"Сви треба да се радујемо, заједнички, успесима свих земаља у региону. Себична политика и полтика непријатељства неће нас повести нигде, нити мислим да је то нешто што је продуктивно", казао је Абазовић.

Напротив, жеља му је, каже, да цели Балкан шаље боље сигнале.

"Нема земље осим Србије и Црне Горе, у смислу бољих земаља, које могу да демонстрирају да могу заједно да пошаљу један позитиван сигнал", навео је Абазовић.

На констатацију да у овом тренутку не постоји иницијатива да се одржи састанак на највишем нивоу или постоји и питање ко би требало да је покрене и ко би требало да иницира те разговоре, Абазовић каже да не спада у ред формалиста.

"Рекао сам унапред да ми је логично да моја прва званична посета буде Бриселу. Након тога, већ је неколико посета заказано унапред и неколико заједничких састанака. Нисам формалиста око тога. Врата званичницима Србије су отворена, њима је позив такође отворен у сваком тренутку", каже Абазовић.

На питање да ли је позив упућен, премијер Црне Горе каже да званично није, али да ће бити и да то није никакав проблем.

"Очекујем да на сличну иницијативу наиђемо и са друге стране. Било би сасвим логично да покренемо једну регионалну акцију, дипломатску акцију, нова је Влада у Црној Гори, већ су нам министри у појединим земљама региона и надам се да ће се то ускоро десити и са званичним Београдом", рекао је Абазовић.

На питање када ће бити потписан Темељни уговор са СПЦ, Абазовић каже да је тренутна ситуација, по њему, јако добра.

"Патријарх СПЦ је недавно боравио у Црној Гори. Разменили смо мишљења око бројних тема. Мислим да се та атмосфера заиста поправља, да се уздиже на један виши ниво", рекао је црногорски премијер и поновио да то питање не би да драматизује.

Иако је, каже, то плод највећег интересовања, то је, истиче, само једна обавеза која стоји између државе и цркве која треба да се формализује.

"И она ће бити формализована, што пре, то боље. Не мислим да треба са ничим журити, али не видим никакав проблем да се потпише Темељни уговор и да се стави тачка на ту тему. Напротив, видео сам да је то интенција свих и не видим никакав разлог да се то, у једној пријатној атмосфери, не заврши што пре", навео је и додао:

"Када неко каже да то треба да буде у складу са Уставом, наравно да ће бити у складу са Уставом, као што сви акти које влада доноси морају бити у складу са законима и Уставом. Сувишно третирање питања које не би, по мени, требало да изазива толико политичке пажње".

Истиче да Црна Гора жели да се све верске заједнице у земљи осећају комотно.

"Дајемо допринос томе и верујем да се и сам патријарх уверио да ова влада нема интенцију да производи непријатељства, него, напротив, да шири једну идеју помирења и љубави свугде у региону и са свим људима који живе у Црној Гори".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести