Амбасада САД: Оставите етничке поделе, борите се против короне

ПРИШТИНА: Амбасада САД у Приштини позвала је да се у овим околностима етничке поделе оставе по страни и да се сви усредсреде на борбу против кронавируса, преноси Коха.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

У саопштењу америчке амбасаде се наводи да је потребно ослонити се на професионалце у борби против Ковид-19.

"Похваљујемо континуиране напоре здравствених радника и других који напорно раде под великим ризиком да смање ширење Ковид-19 на Косову. Потребна им је подршка свих", наведено је у саопштењу.

Наводи се и да је "заједнички рад, придржавање упутстава здравствених радника и изостављање подела у заједници од суштинског значаја за пораз Ковида-19“, преноси Косово онлајн.

Апостолова: Занемарити политичке разлике у борби против короне

ПРИШТИНА: Шефица Канцеларије ЕУ у Приштини Наталија Апостолова поручила је данас да је потребно занемарити политичке разлике и бескорисне расправе и ојачати сарадњу како би се омогућила свака могућа помоћ онима који су погођени корона вирусом.

Она је на Фејсбук страници ЕУ Косово навела да се косовско друштво попут многих у Европи и широм света, суочава са невиђеном здравственом кризом која хитно захтева правовремене реакције свих косовских власти, заједно са одазивом и сарадњом свих њених грађана.

"Само духом сарадње и солидарности заједно можемо превазићи ефекте пандемије коронавируса", навела је Апостолова.

Указала је на посебну важност успостављања помоћи најрањивијим и изолованим заједницама које су посебно угрожене у приступу основним услугама и одредбама.

"У таквим хитним околностима време је занемарити политичке разлике и бескорисне расправе. Косово треба да ојача своју међуинституционалну сарадњу и регионалну сарадњу како би се омогућила свака могућа помоћ онима који су погођени корона вирусом", навела је она.

Такође, поздравила је заједничку изјаву коју су 2. априла издали министар здравља Арбен Витиа и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић и остале напоре косовских институција чији је циљ повећање сарадње и пружање подршке свим заједницама које живе на Косову.

"Од највећег је значаја да грађани широм Косова у свакој општини добију јасне информације о томе које су им услуге на располагању и како им се може помоћи у превенцији и у случају заразе", закључила је Апосотолова.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести