Аналитичари: Брисел очигледно није задовољан понашањем Приштине

БЕОГРАД: Делегација Приштине данас борави у Бриселу ради размене ставова поводом дијалога са Београдом, а аналитичари сматрају да је то сигнал да Брисел није задовољан понашањем Приштине. 
Putokaz  Beograd, Priština Foto: Youtube/printcreen
Фото: Youtube Printscreen

Саговорници ТВ Пинк кажу да је повод консултација у Бриселу то што у формирању Заједнице српских општина, главне тачке Брислеског споразума,  Албанци нису много одмакли. 

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже да Брисел сада очигледно жели да се процес настави, да се оствари некакав напредак, али види да је проблем у Албанцима. 
"Ја бих више тако тумачио ову посету албанске делегације Бриселу, као показивање нездовољства Брисела понашањем Албанаца", рекао је Дрецун за Пинк. 
Председница Центра за спољну политику Александра Јоксимовић наводи да се у Бриселу превасходно тражи пресек стања у односу на оно што је договорено и оно што треба да буде имплементирано. 

"Чини се да је ЗСО превасходно тема везана за даљи наставак преговрачког процеса Београда и Приштине", рекла је Јоксимовић. 
Тек ће се, каже Јоксимовић, видети колико ће остати потенцијала с озбиром да приштинска страна треба да испуни оно што је за српску страну у овом тренутку најважније, а то је питање ЗСО, те да је август некакав оквирни рок. 

Душан Јањић из Форума за етничке односе објашњава да је реч о консултацијама које се организују када дође до неких проблема и нејасноћа. 
 "У овом случају реч је о приштинском одбијању да прихвати ЗСО као обавезујући део споразума. Могерини, ЕУ је преузела обавезу у договору с Београдом 27. марта да ЗСО мора бити прва тема и очишћена наредног сусрета што је нека врста политичко моралне обавезе и Могерини, а Косово је довело то у питање", каже Јањић.

Делагација Приштине данас борави у Бриселу поводом "редовне размене ставова у оквиру дијалога" са Београдом, потврђено је Танјугу у Европској служби за спољне послове.
Главни преговарач Приштине у дијалогу са Београдом, Авни Арифи, најавио је да ће приштинска делегација 18. јуна допутовати у Брисел и представити активности и достигнућа приштинских институција на примени Бриселског споразума. 

Танјуг из европских дипломатских извора сазнаје да је у питању билатерални састанак приштинске делегације и посредника ЕУ, коме не присуствује делегација Београда.

У Бриселу се наводи и очекивање да ће се у наредне две недеље, до краја јуна, одржати нова рунда техничких, али и разговора на високом политичком нивоу између председника Александра Вучића и Хашима Тачија.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести