Аналитичари: Харадинај тешко до владе, шанса за Куртија?

ПРИШТИНА: Коначни резултати ванредних парламентарних избора на Косову и Метохији неће битно променити прелиминарне, што значи да ниједна политичка опција неће моћи самостално да формира владу, а прве процене анлитичара су да ће "велика коалиција" с Рамушем Харадинајем на челу тешко доћи до владе, те да би то можда могао лидер Самоопредељења Аљбин Курти, уз подршку Демократског савеза Косова и мањина.
Haradinaj Ramus
Фото: FoNet

Централна изборна комисија у Приштини саопштила је јуче на основу више од 90 одсто обрађених гласова, да коалиција коју предводи њен кандидат за премијера Рамуш Хардинај води са готово 35 одсто гласова, Самоопредељење је друго са 26,7 посто гласова, а коалиција окупљена око Демократског савеза Косова, одлазећег премијера Исе Мустафе, је трећа са 25,9 посто освојених гласова.

Како је саопстено, Српска листа освојила је девет или свих десет мандата који у косовској скупштини, према Уставу, припадају српској заједници. 

Иако је победник, велика коалиција, чији је кандидат за премијера Харадинај, неће моћи да састави владу без подршке 20 заступника из редова мањинских заједница. 

Политиколог, професор на Факултету политичких наука у Приштини Бељуј Бећај, међутим, сматра да ће та коалиција имати озбиљних потешкоћа да састави владу.

Један од разлога је, према његовим речима, то што је Демократска партија Косова стекла велико неповерење током протеклих година на власти јер није одржала дата обећања. 

Бећај подсећа и да су супротни ставови по разним питањима "велике коалиције" и покрета Самоопредељење и довели до ванредних парламентарних избора.

Бећај је за Ал Џазиру рекао да верује да Харадинајева коалиција неће имати више, а можда ће имати и мање, од 39 посланика у парламенту.

Било како било, каже Бећај, коалиције су и створене да би могле са мањинама да формирају владу.

Те прогнозе, према његовим речима, нису се испуниле, јер, како каже, сигурно је да је Српска листа била и остала озбиљан фактор на политичкој сцени Косова у креирању власти, те он претпоставља да ће та странка бити присутна у свакој комбинацији.

За изгласавање владе потребан је 61 глас, а на основу тренутних резултата, ова коалиција може добити између 40 и 42 посланичка места, пренео је портал кс-инфо. 

Познавалац уставног права Мазлум Баралиу сматра да ће кључну улогу у формирању владе имати Демократски савез Косова, ако одбије да се прикључи Харадинају и коалицију формира са покретом Самоопредељење.

"На основу резултата избора, ДСК игра кључну улогу у формирању владе. Стога је она много ближе и боље да зарад својих интереса, а и на овај или онај начин се реваншира ДПК, који их је оставио на цедилу подржавши предлог о изгласавању неповерења влади", каже Баралиу и додаје да у том случају ДПК отишао у опозицију. 

Баралиу сматра да је ДСК-у сигурно боље и лакше да се споразуме са Самоопређељењем и да заједно са неком мањом партијом створе владајућу коалицију. "Ово би уствари пријало и Самоопређељењу који је навео да и пре, али и после избора има црвене линије са ДПК", рекао је Баралиу.

Зијад Бећировић са Међународног института за блискоисточне и балканске студије рекао је, за Ал џазиру, да могућност да формира владу треба дати Аљбину Куртију, оснивачу ултрарадикалног покрета Самоопредељење.

Бећировић подсећа да је љубљански институт већ најавио тектонске промене на политичкој сцени Косова, а као највеће изненађење избора види управо покрет Самоопредељење и њеног неформалног лидера Аљбина Куртија. 

Подсећа и да је формиран Специјални суд за ратне злочине тзв. ОВК и да би, како каже, "било какав политички аранжман са људима који су политички мртви, представљао илузију која не би довела до стабилности".

"Самопредељење и ДСК не желе у коалицију Рамуша Харадинаја која је доживела ''Пирову победу''. Уколико и Српска листа жели да задржи своју веродостојаност, тешко се може веровати да би и та политичка партија могла ићи у коалицију са Харадинајем", каже Бећировић.

Баралиу наводи да коалиција коју предводи Харадинај свакако има могућност да прва покуша да формира владу, али, ако у року од 30 дана не успе да обезбеди 61 посланика, могућност за формирање владе треба дати партији која је друга по броју гласова. 

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести