Аналитичари типују на експерта

Мандатар нове српске владе биће познат током ове недеље, потврдио је јуче председник Србије Александар Вучић, који по слову Устава треба да парламенту предложи кандидата за новог премијера.
Град Нови Сад
Фото: Град Нови Сад

Додао је да је то у уставним роковима, а тврди, биће и пре рока, који траје до 30. јуна.

– Биће добар премијер, или премијерка, сигуран сам, а и министри ће бити добри – рекао је Вучић јуче новинарима, и поручио да је његово да обави тај посао, а да је велика прилика да буде изабрана влада која ће наставити реформе, иако се, упозорава, у ту причу стално „убацују тајкуни и политичари који су опљачкали и задужили земљу”.

У сусрет избору Владе, који се очекује до 20. јуна, у јавности су се искристалисала три кандидата: први човек Новог Сада Милош Вучевић, председник СПС-а Ивица Дачић и министарка Ана Брнабић. Све троје су одавно навикнути на тимски рад, што се од новог премијера, између осталог, и тражи. С друге стране, градоначелник Новог Сада и лидер социјалиста су политичари, док је Ана Брнабић нестраначка, експертска личност и у политици је тек годину.

Када су Вучевића питали шта га је код председника Србије кандидовало за челно место место у Немањиној, он је одговорио да је можда то што „Александар Вучић једноставно воли Нови Сад“. У резултате његовог мандата убележени су повећање броја запослених, велике инвестиције, али и две титуле за Нови Сад – Европска престоница културе 2021. и Омладинска престоница Европе 2019. године. Његов петогодишњи мандат градоначелника обележила је одлична сарадња с Републичком и Покрајинском владом.

Мислим да је Милош Вучевић један од најозбиљних кандидата, али, из неког искуства, не бих рекао и да је једини кандидат у оквиру СНС-а (Владимир Пејић, „Фактор плус“)

ам Дачић је с Вучићем био у три владе, у једној као премијер, а у две као његов заменик. Не прескаче да искаже личну лојалност Вучићу, али и стратешку сарадњу двеју странака. Но, иако тврди да је лојалан, медији су и јуче лицитирали тиме да ли се превише држи по страни када је реч о медијским ударима на лидера напредњака.

На питање како види то што га коалициони партнери Дачић, Љајић, Карић... не бране од напада, Вучић је јуче навео да је то у реду и да није лако носити се са свим тим. Како је рекао, увек је стао у одбрану својих сарадника, од Лончара до Гашића...

– То и јесте мој посао, ја сам их поставио и бирао – казао је Вучић.

По процени социолога Владимира Вулетића, опција да премијер буде из СНС-а јесте и није предност. Наравно да је реч о кандидату најјаче странке, али, с друге стране, Вучић с позиције шефа државе мора да води рачуна не само о страначким интересима него и о ширим, државним и друштвеним. Што се тиче Дачића, он се као председник коалиционе странке одрекао учешћа на председничким изборима, подржавајући Вучића, и то је нека врста залога који има. Али, примећује Вулетић, ту је проблем тај што, ако већ не идете на кандидата из своје странке, онда је тек на неки начин проблематично да идете на кандидата из неке друге. Што се експерта као варијанте тиче, Вулетић сматра да је предност што такав избор „не отвара неке посебне пукотине“.

– Сваки страначки избор подразумева много суревњивости и у самој странци ако је велика, или међу странкама – сматра Вулетић. – Експерт превазилази тај ниво и он је неко ко може у будућности да одговори на неке захтеве, што из различитих разлога страначки кандидат не може. У том смислу, чини ми се  да би предност била та што би такав експерт можда најбоље сарађивао с председником. То је нешто што има и својих недостатака јер, питање је како ће се страначке структуре односити према експертском премијеру. Али, суштински је важно да ли ће – а то сада зна само председник Србије – избор једне од те три опције највише допринети државним интересима Србије. То је оно што је суштинско питање, а не која личност.

Поводом дилеме о томе да ли верује да се у СНС-у искристалисало једно име, односно Милош Вучевић, директор Агенције за истраживање јавног мњења „Фактор плус“ Владимир Пејић подсећа на то да, по досадашњем искуству, избор падне на неког ко се није толико спомињао у јавности.

– Вучевић је тек у последње време изашао у јавност – предочава Пејић. – То му повећава шансе у одређеној мери. Мислим да је један од најозбиљних кандидата, али из неког искуства, не бих рекао и да је једини кандидат у оквиру СНС-а. Он врло пажљиво и опрезно прихвата ту „кандидатуру“ и коректно изражава то неко своје опредељење. Али, опет кажем, без обзира на његов ауторитет и рад који свакако има утицаја, највише ће одлука зависити од самог Вучића.

Светлана Станковић

Варијанте

На дилему о томе шта ће код Вучића бити најважније приликом опредељивања за неко од имена, директор Агенције за истраживање јавног мњења „Фактор плус“ Владимир Пејић наводи да је први круг његовог избора то да ли жели неког од напредњака, експерта, односно технократску владу, или Дачића, из чега бисмо могли претпоставити да су нам парламентарни избори ближи него у неком другом случају.

Мање препрека за бољи резултат

Социолог Владимир Вулетић истиче да би „свака странка или утицајна група желела да има, условно речено, свог кандидата на месту премијера“ и да то није ништа ново.

– Имате мноштво утицајних група, лобија и страначких и међународних, и пословних и каквих год хоћете, и свако се труди да на неки начин у свему томе истакне или подржи личност која ће највише одговарати тим посебним интересима. Баш због тога кажем да је веома важно наћи неку меру и када је реч о укупном економском развоју и стабилизацији унутрашњих друштвених прилика, тако и о свим пословима који чекају Србију и у преговорима с ЕУ и у регионалним односима. То су све ствари о којима се мора водити рачуна када бирате премијера. Не само ко би ту био најбољи већ и ко би имао најмање препрека да у свему томе да одговарајуће резултате – подвукао је Вулетић.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести