Антонијевић: Очекујем да извештај ЕК буде критичан према Србији

БЕОГРАД: Правник Милан Антонијевић сматра да ће у предстојећем извештају Европске комисије (ЕК) негативно бити оцењена спољна политике наше земље због неувођења санкција Русији.
evropska unija, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

На питање шта можемо очекивати од извештаја Европске комисије о Србији који ће бити представљен сутра, Антонијевић каже да очекује критике због неусклађивања наше спољне политике са спољном политиком ЕУ, али да ће бити и неких балансираних оцена.

"Очекујем и да ће медији бити споменути у негативном контексту. Надам се да ће бити неких балансираних делова о стварима које су урађене у претходном периоду, о законима који се тичу правосуђа, који су још негде у завршној фази", казао је Антонијевић за Тан‌југ.

Додао је да ће извештај обухватити све области од значаја за живот људи у Србији, те да негативне критике не треба посматрати као притисак на Србију, већ као подстицај како би се поправиле неке ствари.

Коментаришући обраћања председника Вучића у суботу током којег је оценио да преговоре о тзв. Косову није требало из УН пренети на ЕУ, Антонијевић наводи да је то нова реалност коју морамо прихватити.

"Преговори јесу пренети на ниво ЕУ, постоји и Резолуција 1244 као почетна, на основу које је дијалог почео да се води, али постоје и утицаји других који ће бити ангажовани око преговора", навео је Антонијевић.

Оценио је као позитиван предлог Немачке и Француске да тзв. Косово постане чланица УН без формалног признања Београда и додао да ту иницијативу види као покушај да се нашем региону врати стабилност.

"Не треба жалити за претходним временима када је дијалог пренет на ЕУ и када је Србија на то пристала, потписивала одређене документе који су нормализовали живот Срба пре свега на КиМ и који су донели одређене помаке и резултате", сматра Антонијевић.

На питање може ли се очекивати промена става када је реч о изузећу Србије на забрану увоза руске нафте која треба да ступи на снагу 1. децембра, Антонијевић наводи да је Брисел увек давао подршку енергетској стабилности наше земље, те да ће то чинити и у наредном периоду.

Антонијевић подсећа да Србија тренутно увози око 19 одсто нафте из Русије, оцењујући да неће постојати "велики потрес" уколико буде донета одлука да нафта не може да се увози.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести