Антонијевић: Репрезентативан скуп, 16 странака се одазвало 

БЕОГРАД:  Данашњој, другој рунди разговора власти и опозиције о на ФПН-у у Београду одазвало се 16 политичких странака, рекао је председник Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић у делу скупа чији је снимак после подне достављен медијима, и истакао да тај број представља велику репрезентативност и залагање и владајуће коалиције и опозиције.
 Milan Antonijević Foto: Tanjug/video
Фото: Милан Антонијевић Фото: Танјуг/видео

Он је захвалио свим учесницима који су се одазвали позиву на разговор.Антонијевић се осврнуо на атмосферу у медијима претходних дана, оцењујући да је била “прилично узаврела”, те да је било вербалних напада и на појединце који су се данас одазвали, као и на оне који нису на састанку, попут Иницијативе "Не да(ви)мо Београд".

Антонијевић је, ипак, констатовао да чињеница да је велики број релевантних учесника данас за столом, говори да је могуће превазићи те нападе, који су, сматра, већином ту за медије и део бирача.

Баш због тога је ту затвореност састанака за јавност, навео је Антонијевић и поновио да важи "Цхатхам Хоусе" правило - да се неће износити јавно шта је ко од излагача рекао, већ се може дати једна општа порука и закључци, ако до њих дође.

Он је констатовао и да је након претходног састанка било вербалних напада на организаторе, те да је Соња Лихт, председница Београдског фонда за политичку изузетност, била изложена великом броју негативних коментара.

“Поменућу само један појам, теорија завере. Зашто не можемо да верујемо да је наше друштво способно да изнедри дијалог, зашто се у медијима данашњи корак свих у слушаоници 3 ФПН-а ставља иза вела тајне, иза странаца, ЕУ, Макрона, Сороша...”, запитао је Антонијевић.

Међутим, он је истакао да је могуће да напади говоре о томе да сви заједно данас раде исркено на нечему што би могло да остави позитиван траг на друштву, политички живот, и, најважније, на наредним изборима и учини их легитимнијим и примеренијим земљи која жели да буде чланица ЕУ.

Он је подсетио да Србија следеће године обележава 30 година вишестраначја и додао да су избори на пролеће први корак, док све анализе говоре о потребама темељније реформе изборног система, те апеловао на учеснике дијалога да се одржи 

 

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести