Пејић: Верујем у договор власти и опозиције

БЕОГРАД:  Директор агенције Фактор плус Владимир Пејић верује да ће све политичке странке учествовати на изборима, укључујући и оне које најављују бојкот.
Izbori Foto: Tanjug
Фото: Танјуг/видео

Иако нема тачног критерујума око којег се разговара, јер опозиција тврди да нема фер изборних услова, а власт је категорична у томе да су они регуларни, Пејић за Танјуг каже да дијалог не види тако као да у њему учествују две "зараћене" стране, већ као договор учесника избора да се створи што реалнији и што је више могуће фер амбијент за изборну трку.

"Ја верујем да ће се договорити, односно да ће сви учествовати на изборима. Оно што не би требало да раде, ни једна, ни друга страна, је да се труде да остваре неку своју ''малу победу'' у преговорима. Сладити се неком победом је незрело и неће донети ништа добро било којој страни", рекао је Пејић.

На питање да ли је опозиција већ одлучила да бојкотује изборе, јер је после јучерашње изјаве једног од чланова Савеза за Србију који је рекао да је времена мало и да их "власт гура у бојкот" могао да се стекне такав утисак, Пејић одговара одрично."Мислим да опозиција није одлучила да бојкотује изборе. Мислим да ће и учествовати на њима, али наравно то не може нико са сигурношћу да тврди, а ставови да нису задовољни изборним условима, како смо јуче чули, су мање-више познати од раније", навео је Пејић.

Представници дела опозиције поручили су јуче, између осталог, и да власт има рок до друге половине септембра да промени изборне услове, а Пејић подсећа да није први пут да се помињу рокови."Опозиција је и раније давала рокове, па од њих није било ништа. Мислим да сви у јавном наступу треба да воде рачуна да изјаве немају карактер ултиматума, јер у случају да дође до ултиматума, то није добро, а уколико се не испуни - оставља бледу слику оног ко их даје", рекао је Пејић.

Сматра да је таква изјава о роковима "једна у низу активности" опозиције у очекивању да се договор постигне.За њега је сасвим у реду да јавност буде укључена у разговоре представника власти и опозиције, уколико су обе стране сагласне са тим, а истовремено указује да није реч о дебати која захтева детаљно упознавање шире јавности са ставовима странака, већ се она више тиче стручне јавности и самих учесника у изборном процесу.

"Ширу јавност занима да избори буду фер и коректни и да учествују сви који треба да учествују, односно да грађани добију власт која одговара њиховим жељама", рекао је Пејић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести