Апостолски нунције: Света Столица остаје принципијелна у ставовима о КиМ

СУБОТИЦА: Света Столица остаје принципијелна у својим ставовима када је реч о једнострано проглашеној независности тзв Косова, изјавио је данас у Суботици апостолски нунције, амбасадор Свете Столице у Србији, надбискуп Санто Ганђеми.
vatikan, pixabay
Фото: pixabay.com

"Што се тиче политике Свете Столице према Србији, она се није мењала од сусрета папе Фрање и председника Вучића, из 2019. године. Света Столица остаје принципијелна у својим ставовима када је реч о једнострано проглашеној независности Косова. Наравно да пратимо све оно што се овде дешава у дијалогу између две стране и, такође, као верници молимо за то да се нађе решење које је прихватљиво за обе стране, мир и стабилност о којој сањају ови народи", казао је новинарима апостолски нунције Ганђеми.

Амбасадор Ватикана, као папин представник, навео је да се за нунције некада говорило да су они папине очи, папине уши, а понекад можда и папина уста.

Градоначелник Суботице Стеван Бакић састао се надбискупом Сантом Ганђемијем, који ће у Суботици боравити до недеље.

Надбискуп Ганђеми захвалио се градоначелнику Бакићу и његовим сарадницима на времену и прилици да упозна овај град, његове потенцијале, могућности и аспирације и пред медијима изнео своје прве импресије о најсевернијем граду у Србији.

"Како упознајем Суботицу, видим три примата овог града, а то су културни примат, дакле ово је град са великим културним потенцијалом, потом видим туристички потенцијал и дијалошки, што се тиче суживота различитих етничких и верских заједница", казао је Ганђеми.

Градоначелник Суботице и амбасадор Свете Столице у Србији су на састанку у Зеленој сали Градске куће разговарали су о потенцијалима Суботице и Палића, посвећености локалне самоуправе развоју добрих односа међу људима различитих култура и религија и сарадњи са Католичком црквом, као и о значају очувања мира и стабилности, што је, као је рекао Стеван Бакић, и главна политика Републике Србије.

"Дотичући се односа између наше земље и Свете Столице, који, подсетићу, датирају од марта 1920. године, сложили смо се с оценом да су билатерални односи Србије и Свете Столице подигнути на много већи ниво званичном посетом председника Србије, Александра Вучића, Ватикану у септембру 2019. године. Искористићу и ову прилику, као што сам то учинио и у нашем разговору, да надбискупу Ганђемију у име Града Суботице и лично име изразим захвалност на принципијелном ставу Свете Столице и по питању поштовања суверенитета и територијалне целовитости Републике Србије, и по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова, као и на подршци коју пружа Србији у процесу европских интеграција", истакао је градоначелник Бакић.

Он је казао да локална самоуправа има изузетну сарадњу са свим црквама и верским заједницама у Суботици, да им годинама помаже и да настоји да подршку коју им пружа континуирано унапређује путем јавних конкурса где ће додељивати средства за суфинансирати пројекте цркава и верских заједница.

Подржаваће и програме добротворне организације Католичке цркве "Каритас" која делује у области друштвено хуманитарног рада.

На крају је додао и да је извесно да ће Суботица подржавати и рад Бискупијске класичне гимназије "Паулинум", као и одржавање најзначајнијих манифестација у које је укључена Католичка црква.

Како је најављено у званичном протоколу Суботичке бискупије, представник Ватикана имаће низ активности у Суботици, а последња два дана посете биће уприличена Вазменим бдењем у субота, 20 сати, односно Светом мисом која ће бити на дан Христовог ускрснућа од 10 часова.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести