Без гласова из централне Србије, Приштина без владе до фебруара

ПРИШТИНА: Ситуација на Косову се закомпликовала након одлуке којом су гласови пристигли из Србије прогалашени неважећим и што је одложило проглашење коначних резултата избора, а самим тим и формирање нове владе, барем до фебруара, сматра саветник бивше председнице Косова Атифете Јахјаге Рамуш Тахири.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

"Ако ту одлуку која је омогућила коалицији "НИСМА-АНК-ПДК" да прође цензус и добије шест посланичких места прихвати и Врховни Суд Косова, где је приспела жалба Самоопредељења ,онда коалициону владу могу формирати Самоопределење са 29 посланика, ДСК са 28 и Лимај-Пацоли (НИСМА-АНК) са шест, јер би тако имали потребан 61 глас у Скупштини", рекао је за Танјуг Тахири.

Будућа коалиција, према речима Тахирија, не рачуна на 10 посланика из мањинских заједница иако су они увек били део владе и подржавали је.

Српска Листа, како појашнава, остаје са 10 посланичких места јер одлука о проглашењу неважећих тзв "избегличких" гласова из Србије не утиче на загарантована места већ смањује укупан број гласова на које се изводо постотак и омогућује да Фатмир Лимај и Беџет Пацоли са 42.160 гласова уђу у Парламент

Тахири наводи да ће додатно пребројавање гласова на 1.472 изборних места, које је почело данас, иако можда не промени изборни резултат, допринети новом одлагању прогалашења коначних резултата, а самим тим и формирању нове владе барем до фебруара.

Према речима Тахирија, формирање владе било је могуће до краја новембра или почетка децембра да су Самоопредељењу остали сви посланици и да је остала могућност да они сами са ДСК формирају владу.

Упитан да прокоментарише последице оваквог следа догађаја на дијалог Приштине и Београда Тахири каже да преговори неће имати алтернативу и да ће их водити Курти ако буде премијер.

Дијалога, како сматра, неће бити до јуна, ако се формирање косовске владе пролонгира до фебруара а Србија крене на изборе у марту.

Према његовим речима, на цели ток догађаја ће утицати и председнички избори у САД.

"Европски и амерички челници желе и посредују да се оквирни споразум из диалога потпише најкасније до фебруара, а што ће бити немогућа мисија ако Курти до децембра не постане премијер", наводи Тахири који указује и на могућност да Самоопредељење не призна изборе или не учествује у Влади или проузрокује нове изборе.

Самоопредељење, како додаје, настоји да придобије већу подршку и снажнију позицију у влади и у вођењу политике сходно својим наумима и политичком програму и виђењи будућности Косова и односа на Балкану.

"За сада је сигурно да Курти не улази у било какву коалицију у којој неће водити главну реч", оценио је Тахири који је и бивши директор за Балкан у косовском Министарству спољних послова.

Како додаје, Курти говори о реципроцитету и суспензији такси и са Србијом ће разговарати, не о Косову, већ о међудржавним и међусуседским односима, али је то текника, а не суштина диалога који тежи нормализацији односа између Косова и Србије.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести