Безбедносни изазови велики, Србија између истока и запада

БЕОГРАД: Безбедносних изазова је све више у овом тренутку, а потенцијално формирање оружаних снага ЕУ и однос истока и запада на западном Балкану могу одлучујуће утицати на безбедност нашег региона, рекла је данас директорка Центра за спољну политику, Александра Јоксимовић.
Aleksandra Joksimović Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Она је, на првој у низу дебата затвореног типа за експерте, које организује Центар за спољну политику уз подршку Амбасаде САД, навела да је важно разговарати о безбедносним изазовима у региону, ЕУ и глобално.

"Важно је тражити одговоре на питање како да се Србија постави у тренуцима када прете различите врсте глобалних безбеднисних изазова, и како да одржи позицију фактора стабилности", рекла је Јоксимовић Танјугу.

Она је додала да ће се на крају циклуса затворених дебати одржати конференција на којој ће се у јавној дебати причати о овим темама."Жеља и циљ је да се на реалан начин сагледа све оно што за Србију представља клучне безбедносне изазове, а и за регион, ЕУ и глабално.

На путу ка ЕУ где се налази тема безбедности и шта очекује Србију у овом сектору током преговора прикључивању", казала је Јоксимовић.

Професор на Факултету политичких наука, Драган Ђукановић рекао је да је битно да се у ширем контексту дебатује о регионалној и глобалној безбедности и укаже на изазове и претње како би се пронашли одговори и решења проблема.

Он је рекао да се однос према НАТО мењао током година, од другог светског рата до последњих деценија када је већина држава у региону члан НАТО.

"Србија је војно неутрална земља, али има партнерске односе са НАТО и највиши могући степен односа као држава која није чланица савеза. Битно је развијати те односе и због безбедности српске заједнице на Косову и због других ствари у региону попут борбе против екстремизма, тероризма и орханизованог криминала", рекао је Ђукановић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести