Билчик: Приштина посебно да се ангажује на договору с Београдом

СТРАЗБУР: Известилац Европског парламента за Србију, Владимир Билчик, позвао је Београд и ”посебно Приштину” да се ангажују на постизању коначног договора о нормализацији односа.
vladimir bilcik, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Билчик је у говору пред Спољнополитичким одбором Европског парлемента оценио да недавне тензије између Београда и Приштине указују на ”крхкост статуса кво”.

Иако поздрављам напоре обе стране да смање тензије, ситуација на терену показује да нам је потребно озбиљно и континуирано ангажовање Београда, а посебно Приштине, на раду на свеобухватном и правно обавезујућем споразуму, рекао је Билчик.

У првој реакцији на Извештај ЕК о Србији, Владимир Билчик поручио је да ће за Србију у периоду пред изборе бити важно да примени споразум из Међупартијског дијалога, али и да сви узму учешће на предстојећим изборима.

Србија улази у годину избора, стога ће за земљу бити веома важно да предстојеће месеце посвети отварању политичког окружења за слободне, конкурентне и поштене изборе. То значи, с једне стране, да је имплементација споразума о Међупартијском дијалогу кључна, а с друге стране да се све политичке снаге такмиче на изборима, оценио је Билчик.

Он је истакао да је најважнија порука коју је Извештај ЕК послао замљама Западног Балкана ”фокус на процесу реформи”.

Маратон ка чланству у ЕУ је праћен реформама, али темпо трчања, као и на сваком маратону, мора бити сталан и предвидљив, казао је Билчик.

Он је позвао ЕУ да буде ”храбра у својој визији региона” и ангажована на терену.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести