Борељ: Обе стране су се обавезале да ће испунити све обавезе

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да су се председник Србије Александар Вучић и косовски премијер Аљбин Курти данас у Охриду сагласили о анексу о имплементацији споразума о нормализацији односа између Београда и Приштине.
2
Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Обе стране су се обавезале да ће поштовати споразум и испунити све обавезе, рекао је Борељ новинарима, уз поруку да ће ЕУ пратити да ли ће Београд и Приштина испуњавати обавезе и да ће, уколико се то не догоди, сносити последице.

Борељ је навео да се Косово сложило да се одмах покрену преговори, у оквиру дијалога, како би се остварила самоуправа српских заједница на Косову. 

Према Борељовим речима, постигнут је и договор две стране да се преговорима у оквиру дијалога хитно потврди декларација о несталим особама.

 Борељ је изјавио да је ЕУ понудила много амбициознији и детаљнији анекс, али да се Београд и Приштина о томе нису могли сложити.

 Као разлог је Борељ навео недостатак флексибилности Косова и јер је Србија претходно поручила да неће потписивати никакав документ, мада је спремна да га у потпуности примени.

 Циљ данашњих разговора је био да се Србија и Косово сложе о томе како да се примени споразум о нормализацији. То се односи на практичне кораке о томе шта, када, ко и како треба да учини, изјавио је Борељ.

 Разговарали смо 12 сати и имамо споразум о томе, рекао је Борељ, уз оцену да је долазак до договора био тежак.

 Да су ствари биле лаке, не би нам било потребно 12 сати, констатовао је Борељ.

 Он је изјавио да ће Београд и Приштина имати користи од споразума, али да се дијалог не односи само на Србију и Косово, већ и на стабилност, безбедност и напредак целог региона.

 Према Борељовим речима, споразум је важан корак како би чланство Србије и Косова у ЕУ постало реалност.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести