Борељ: Србија у спољној политици да усклади са ЕУ

БРИСЕЛ: Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ каже да се од Србије, као земље стратешки опредељене за чланство у ЕУ, очекује да и на спољнополитичком плану делује тако да њена европска перспектива не буде нарушена.
borel
Фото: Tanjug (AP Photo/Virginia Mayo)/Zozep Borel

"У том контексту, било какви дипломатски кораци који се противе заједничком ставу ЕУ о Јерусалиму представљају озбиљну забринутост и жаљење", наглашава Борељ.

У одговору на посланичко питање о могућим последицама утицаја досадашње политика САД на процесе приступања земља Западног Балкан и конкретним последицама које могу произаћи из Вашингтонског споразума, Борељ је одговорио да се од Србије очекује да своју спољну политику усклади са политиком ЕУ.

"Србија већ преговара о приступању ЕУ и очекује се да ће своје политике према трећим земљама прогресивно ускладити са политикама и ставовима које је усвојила ЕУ - тачку коју смо више пута подвлачили у нашем редовном дијалогу са Београдом", рекао је шеф дипломатије ЕУ.

Из ЕУ поручују да од нове администрације у Вашингтону очекују ”бољу и усклађенију” сарадњу по многим међународним питањима, од Ирана, Русије, Кине до Турске.

Очекује се и ”боља комуникација и сарадња” када је реч о Западном Балкану и дијалогу Београда и Приштине.

Аналитичари наводе да ће се у оквирима обнављања стратешког партнерства, али и нових политика наступајуће администрациј у Вашингтону, размотрити и делови Вашингтонског споразума и њихова примена.

"Нова америчка админситрација неће одбацивати делове споразума који се покажу као функционлни и сврсисходни", наводи за Тањуг Џонатан Кац из немачког Маршаловог фонда.

Истовремеом, шеф дипломатије ЕУ, Жосеп Борељ, наглашава да Београд и Приштина ”након Вашингтона” у Бриселу настављају рад на међусобном свеобухватном споразуму ”у складу са ЕУ тековинама” и међународним правом.

За разлику од неслагања око спољнополитичког питања у вези са Израелом, из ЕУ поручују да поздрављају део Вашингтонскохг споразума који се односи на економски развој Београда и Приштине и региона у целини.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести