Борељ: Упознаћу лидере ЕУ о ситуацији на КиМ

БРИСЕЛ: Високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ изјавио је да ће данас на самиту у Бриселу лидере ЕУ информисати о тензијама на Косову и Метохији.
Žosep Borelj Foto: Tanjug/video
Фото: Жосеп Борељ Фото: Танјуг/видео

“Знате да смо последњих дана имали много тензија на северу Косова. Послао сам нашег специјалног представника Мирослава Лајчака у Приштину и Београд. Упознаћу лидере о ситуацији и покушају да се ситуација смири и да се вратимо дијалогу. То је једини начин да се обезбеди европска будућност Косова и Србије", рекао је Борељ уочи данашњег састанка.

Он је истакао да је од апсолутне важности да немири престану, да се прекину барикаде, да се врате смиреност и дискусија, како је рекао, "око предлога који смо ставили на сто да би се нашло трајно и кохерентно решење за тензија између Приштине и Београда”.

Борељ је такође најавио да се очекује да лидери потврде кандидатски статус Босне и Херцеговине.

“Ово треба да биде добра прилика за лидере БиХ за раде на реформама”, навео је Борељ и додао да је ово веома важан корак и за БиХ и за цео регион.

Лидери ЕУ ће се данас састати у Бриселу где ће разматрати и рат у  Украјини, питања везана за енергетику и економију, безбедност, одбрану, спољне односе.

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести