Борељ: Задовољан сам због договора, следи нормализација

БАРСЕЛОНА: Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао је данас да је задовољан због договора о регистарским таблицама, који је јуче постигнут у Бриселу, јер ће то помоћи да се превазиђе криза и да ће сада фокус разговора моћи да се пребаци на „нормализацију односа између Београда и Приштине".
Žosep Borelj Foto: Tanjug/video
Фото: Жосеп Борељ Фото: Танјуг/видео

„Јуче када сам слетео у Барселону могао сам да поделим да је до договора дошло захваљујући медијацији ЕУ и мом представнику који је водио разговоре“, рекао је Борељ на конференцији за штампу након седмог Регионалног форума Уније за Медитеран.

Истиче да су Београд и Приштина прихватили предлог који ће помоћи да се превазиђе криза.

„Сада коначно можемо да се фокусирамо на оно што је најважније, а то је успостављање нормалног односа између Београда и Приштине“, рекао је Високи представник ЕУ.

Наглашава да је Београд пристао да престане са издавањам таблица, а да се Приштина обавезала да престане са применом казнене мере које је најавила.

„Мислим да је предлог разуман. Обе стране су рекле и да ће оно што је потписано раније бити имплементирано“, истакао је Борељ.

Додаје да је договорено и да се у Бриселу наставе разговори о нормализацији односа Београда и Приштине.

„Мислим да је ово веома важан договор и да спречава опасност од избијања још једне кризе која је могла да изазове ескалацију насиља на северу Косова и Метохије“, рекао је Борељ.

Борељ је изразио наду да ће уз подршку међународне зађеднице, бити настављени и разговори о предлогу који има пуну подршку Немачке и Француске, како би се постигло трајно решење у односима Београда и Приштине.

EUR/RSD 117.3253
Најновије вести