Брнабић: Чему нота Хрватске, ту нема места дебати

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић каже да су односи Србије са Хрватском увек компликовани, али да не види повод за протестну ноту коју је Хрватска упутила нашој земљи због изложбе о Јасеновцу у УН.
Ana Brnabic/Fonet
Фото: FoNet

Брнабић чак сматра да је Хрватска требало да подржи такву изложбу.
"Жао ми је због протестне ноте, не видим повод за њу, Хрватска је требало да подржи ту изложбу да би се обележиле страшне ствари које су се десиле у Другом светском рату и да се никад више не би поновиле", рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара и додала да је страшно што се уопште води дебата о том питању, и то на међународном нивоу. 

Додала је да Србија има право и обавезу да укаже на жртве Јасеновца, као и да би "Хрватска то требало да ради сама или да ради са нама и са Израелом и ромском организацијом".

Наше односе с Хрватском оценила је као увек комплексне, те поручила да бисмо ми волели да они нису толико комплексни, јер је, како је рекла, нама у интересу регионална стабилност. 
Казала је и да ће Србија наставити да се труди да са Хрватском има најбоље могуће односе. 

"Не видим чему протестна нота, надам се да ћемо успети да превазиђемо те разлике, невероватно је да у 21. веку имамо ноту зато што се прави изложба да би се показали злочини Холокауста, мени је то стварно невереоватно", поручила је премијерка.
На опаску новинара да не постоји усалгалашеност о броју жртава Јасеновца између Србије и Хрватске и на питање да ли је било сарадње са Хрватском око организовања изложбе, Брнабић је рекла да Хрватска апсолутно није била заинтересована за заједничко органзовања изложбе.

"Што се тиче бројева - не постоје бројеви које Србија или Хрватска говори, већ само бројеви који су међународно признати и можда постоји неко ко каже да ти бројеви нису такви, али то је ревизионизам. И, како да кажем, и да постоји само један или 10 које је у логору убила НДХ, а који нећемо спорити да је постојао, то је довољан разлог да постоји изложба и сећање на те страшне жртве. Не разумем да уопште расправљамо о логору Јасеновац и зашто имамо протестну ноту".

Брнабић је нагласила да је Хрватска прва која треба да прави овакву излзозбу и да је "председник у праву када каже да је то исто као да имате протестну ноту Немачке зато што Израел прави изложбу или филмове у вези са свим жртвама Другог светског рата".
Премијерка је подсетила да је у Јасеновцу било највише српских жртава, као и велики број јеврејских и ромских жртава.

"Не постоји смисленија ствар него да их се сећамо, да се никада више не би поновиле", поручила је.
На питање како кометарише изјаве у Хрватској да изложба доводи у сумњу жељу Србије да буде партнер у добросудседниским односима, Брнабић је рекла да на то неће одговарати, јер не доприноси добросуседским односима и поручила да је Србија искрено посвећена добрим односима између две државе.

EUR/RSD 117.1199
Најновије вести