Хрватска протестна нота Србији због Дачићеве изјаве о Јасеновцу

ЗАГРЕБ: Министарство спољних и европских послова Хрватске саопштило је данас да је упутило ноту Републици Србији због изјава министра (спољних послова Србије Ивице) Дачића датих приликом отварања изложбе „Јасеновац - право на сећање“ у Уједињеним нацијама у Њујорку.
srbija hrvatska zastave, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

На сајту хрватског министарства наводи се да је "упутило ноту Амбасади Републике Србије у Загребу којом се изражава дубоко незадовољство због изјава првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића изречених у седишту Уједињених нација у Њујорку 25. јануара 2018, приликом отварања изложбе 'Јасеновац - право на сећање'".

Наводи се да се "у ноти истиче да су изјаве министра Дачића у УН показале да Република Србија наставља са злоупотребом и манипулисањем жртвама Јасеновца у дневнополитичке сврхе".
"Министарство спољних и европских послова упозорава да овакве неистините и увредљиве изјаве упућене Републици Хрватској и њеним званичницима, доводе у сумњу искреност декларативних стајалишта Републике Србије о жељи за помирењем и изградњом добросуседских односа", пише у протестној ноти.
Потпредседник српске владе и шеф дипломатије Ивица Дачић, који је у седишту УН у Њујорку отворио изложбу "Јасеновац-право на незаборав", позвао је у петак хрватског премијера Андреја Пленковића да оде у Јасеновац, поклони се сенима и јасно каже ко су жртве. 

Јасеновац је један од, нажалост, највећих концентрационих логора из периода Другог светског рата, подсетио је Дачић.
Исто тако, казао је, као што српски народ има довољно смелости, храбрости и морала да сагледа своје грешке у прошлости, да казни, ухапси и осуди оне који су вршили злочине над другим народима, и сви други народи имају обавезу да не рехабилитују злочинце.

"Исто тако као што Пленковић одлази у Јерусалим да се поклони сенима у Јад Вашему, очекујемо да то уради у Хрватској и самом Јасеновцу и да јасно дефинише и каже ко су жртве. Да ли је то 50, 100 или 700. Да је један човек убијен зато што је Јеврејин или Србин то је брука за човечанство", поручио је Дачић.

Жртве које су пале не смеју бити узалудне, казао је Дачић на отварану изложбе и такође поручио да је време да Уједињене нације о овоме чују, виде и сазнају, зато што је истина о томе дуго година скривана.
Дачић је казао да холокауст и геноцид нема границе и не познаје никакве препреке.

"Ми смо и оводе приликом организаицје имали противљење једне земље која је говорила да ми манипулишемо бројкама и чињеницама. Нема никаквих манипулација, овде су историјске чињенице, имена и презимена, изјаве преживелих...", навео је Дачић.
Поручио је такође да Србија никога не оптужује осим злочинце и оне који бране те злочинце јер то је основа да се овако нешто понови у будућности.

"Ми овде нисмо дошли да се свађамо, али наш народ је претрпео навеће жртве током Другог светског рата. Ми имамо обавезу да се тога сећамо. Због тога смо ми овде, а због тога су формиране УН, да се фашизам више не понови и ми чврсто стојимо у том уверењу".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести