Брнабић: Циљ реформи унапређење квалитета живота свих 

ОСЛО: Премијерка Ана Брнабић се другог дана посете Краљевини Норвешкој, састала са министарком спољних послова те земље Ериксен Сореиде, којој је пренела да је Србија изузетно цени помоћ и подршку коју Норвешка пружа у спровођењу реформи у Србији, које имају за циљ унапређење квалитета живота свих грађанки и грађана и убрзање процеса европских интеграција.
Brnabić u Oslu Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Председница владе истакла је да је чланство у Европској унији кључни спољополитички циљ Србије.„Србија је до сада отворила 10 преговарачких поглавља, а очекујемо да у децембру отворимо још три или четири“, рекла је Брнабић и додала да је о томе било речи током прошлонедељне посете Бриселу и сусрета са највишим званичницима ЕУ. Председница владе искористила је прилику да се у име владе захвали на подршци коју Краљевина Норвешка пружа европским интеграцијама Србије и одличној билатералној сарадњи. 

У разговору са норвешком министарком спољних послова, председница Владе Србије нагласила је значај унапређења регионалне сарадње у свим областима, чему је Србија посвећена. „Регионална сарадња, пре свега у области економије и привреде, доприноси бољем животу свих грађана Западног Балкана“, истакла је Брнабић. 

Билатерални односи Србије и Норвешке, а посебно политички, су на високом нивоу. Краљевина Норвешке је у периоду од 2000. године до данас, подржала Србију са око 250 милиона евра бесповратне помоћи и један је од највећих донатора. Досадашња помоћ била је фокусирана на области владавине права, јачање конкурентности, реформу јавне управе и енергетску ефикасност. „Наставак норвешке подршке и помоћи били би драгоцени за Србију, а нарочито у областима који су приоритети у раду Владе: образовање, иновације и предузетништво, дигитализација и креативне индустрије“, нагласила је Брнабић, саопштено је из Владе Србије.

Норвешка искуства у области е-образовања и неформалних едукативних програма, као и подршка унапређењу е-управе, значајно ће допринети наставку реформи и модернизацији друштва, рекла је председница Владе. Поред тога, Брнабић је као посебно важну издвојила помоћ у области иновација и предузетништва, обзиром на то да је дигитална економија и економија заснована на знању и иновацијама оно чему Србија тежи у промењеним тржишним условима у 21. веку. 

Председница Владе Србије Ана Брнабић и министарка спољних послова Норвешке Ине, Ериксен Сореиде разговарале су и о билатералној сарадњи у области безбедности и одбране. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести