Брнабић и Фабрици: Само заједно можемо да победимо изазове

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић поручила је на обележавању 9. маја - Дана Европе да је стратешки приоритет Србије чланство у Европској унији, а шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици захвалио је нашој држави на солидарности коју је у претходном периоду показала у борби с Ковидом 19.
b
Фото: Tanjug

Брнабић је изразила задовољство зато што криза са корона вирусом није спречила обележавање Дана Европе, наводећи да је важно да се управо у оваквим кризним временима славе мир, солидарност и заједништво.

Само заједно можемо да победимо изазовна времена, рекла је Брнабић.

Она је подсетила да се Дан Европе обележава као сећање на Роберта Шумана који је утро визионарски пут уједињеној Европи која је тада победила страхове, традиционална непријатељства, изолационизам и реваншизам и донела мир и просперитет.

Како је навела, 70 година касније нас је уздрмала нова светска криза у којој је непирјатељ другачији, али су жзртве борбе једнако девастирајуће.

Одлуке које су пре седам деценија донели тадашњи лидери Европе могу да нам буду смернице да на актуелну кризу одговоримо на сличан начин кроз заједништво и солидарност. Због тога је Србија донирала два милиона евра за заједничку борбу против ковида 19 и послала авионе помоћи пријатељима у Италији, казала је премијерка.

Брнабић је навела да се Србија такође трудила да помогне свима у региону, остављаљући све међусобне разлике по страни.

Навела ја и да је важна и помоћ Европске уније Србији, наводећи да је председник Србије Александар Вучић у ауторском тексту недавно скренуо пажњу да је ЕУ најзначајнији донатор у Србији у борби против короне, те да је у последњих 20 година Унија јачала здравствени систем и помогла са 490 милона евра у грантовима и кредитима.

Она је оценила да грађани Србије знају то да цене и додала да је лично срећна што види све већу солидарност на европском тлу, јер, како каже, само тако можемо да се изборимо с вирусом.

Пандемији не може да се види јасан крај, а криза ће готово извесно редефинисати будућности и нормалност. Дан после кризе неће бити исти као пре, оценила је Брнабић.

Фабрици је казао да 9. мај није датум неке војен битке или националног уздигнућа већ прославе победе мира над ратом.

То је свечано обећање мира за будуће генерације, Обећање да рат неће бити не само незамислив већ и немогућ, рекао је

Фабрици који је подсетио на принципе Европске уније који су је одржали у претходних 70 година да стоји као светионик мира, просперитета и демократије.

Он је навео да је Ковид 19 Европу, као и остатак света довео у тешку ситуацију, да је 120.000 људи изгубило животе, да су милиони у ризику од губитка посла, али је Европа, истиче, без обзира на неизвесност реаговала са неопходном храброшћу и великодушношћу и усвојила неопходне мере.

Фабрици сматра истакао да је праведно рећи да је Европа Западном Балкану показала да стоји уз своје принципе, да не напушта осећај одговорности и жељу да помогне.

ЕУ потврдила 3,3 милијарде евра помоћи, отварање преговора са две нове земље, посевћеност да се помогне у економском опоравку. Пут пред нама није лак, али ми је драго да је Србија делила исту солидарност са гарђанима ЕУ и обећала значајна средства за вакцину у борби против Ковида 19, истакао је Фабрици.

Поручио је да без обзира на тешкоће порука Роберта Шумана мора да настави да инспирише - солидарност у деловању, јединство у реаговању, поштовање људских права и демократије.

Обележавању Дана Европе у Ботаничкој башти у Београду присуствовали су министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, шеф српске дипломатије Ивица Дачић, посланици Народне скупштине...

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести