Брнабић и Кукан о реформама, ЕУ, дијалогу с Приштином

БЕОГРАД:  Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је у разговору са председавајућим Одбору за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије у Европском парламенту Едуардом Куканом да је чланство у Европској унији стратешки циљ Србије, али да реформске мере, пре свега, треба да допринесу напретку државе и бољем животу њених грађана. 
Brnabić , Fabrici, Kukan Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Она је истакла да реформе у области економије и побољшању инвестиционе климе дају резултате, наводећи да је сада важан задатак, да у годинама које долазе, држава одржи и заштити своју економску стабилност.

Кукан је похвалио добре економске резултате и истакао да овако високе стандарде треба одржати у даљим реформама. Фокус би требало да буде на владавини права и правосуђу, борби против корупције и слободи медија, нагласио је Кукан. Премијерка Брнабић рекла је да су највећи напори усмерени на најзахтевнија поглавља - 23 и 24, која се односе на владавину права и реформу правосуђа. 

Објаснила је да је представљен Нацрт уставних амадмана у области правосуђа у септембру ове године, у складу са препорукама Венецијанске комисије. 

Брнабић је известила делегацију Европског парламента да Влада Србије води континуирани дијалог са представницима цивилног друштва о најважнијим националним питањима и истовремено изразила очекивање да ће се отвореним разговорима са медијским удружењима уредити област медијских слобода и деловања и створити неопходно поверење са обе стране. 

Кукан је оценио да Србија добро напредује у оквиру приступних преговора и похвалио посвећеност и озбиљност државе у процесу приступања Европској унији. Србија је потребна Европској унији као јак и стабилан партнер у региону, истакао је Кукан.Када је реч о нормализацији односа Београда и Приштине, премијерка је изразила забринутост због континуираног изазивања тензија у Покрајини, што према њеним речима стоји на путу налажења заједничког компромисног решења.

Брнабић је истакла да је Београд спреман за проналажење трајног решења и изразила очекивање да ће и друга страна допринети да овај компромис учинимо могућим.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести