Брнабић и Лавров: Економска сарадња у успону

БЕОГРАД: Председница Владе Ана Брнабић и министар спољних послова Русује Сергеј Лавров оценили су данас да је економска сарадња две земље у успону, нарочито у области енергетике, а да је неопходно убудуће ставити акценат и на пројекте који се тичу инфраструктуре, саобраћаја и пољопривреде.
Lavrov i Brnabić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Председница Владе је на састанку још једном захвалила министру Лаврову на принципијелном ставу о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и подршци коју Руска Федерација пружа Београду у дијалогу са Приштином.Шеф руске дипломатије сматра да је неопходно да Приштина приступи пуној имплементацији Бриселског споразума, пре свега формирању Заједнице српских општина, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Премијерка је у разговору најавила коначан завршетак радова на Храму Светог Саве и његово свечано отварање 2019. године, којем ће присустовати и представници Руске Федерације.Министар Лавров је рекао да је емотивно доживео јутрошњу посету Храму Светог Саве, где је присуствовао свечаном представљању мозаика у куполи - поклона Руске Федерације. 

Осликавањем куполе дат је значајан допринос у неговању културне баштине и руско-српског пријатељства, нагласио је шеф руске дипломатије.
Посебан потенцијал премијерка Брнабић препознала је у сарадњи на пољу иновационих технологија, науке и образовања. Руска Федерација, која је развила мрежу технолошких паркова, према речима премијерке, узор је нашој земљи, која на овом пољу већ постиже резултате. 

У области културне сарадње, премијерка је најавила чвршћу сарадњу у области филмске индустрије и копродукцију за снимање филма о Николи Тесли, у наредној години.Лавров борави у дводневној посети Србији поводом прославе значајног јубилеја - 180 година од успостављања српско-руских дипломатских односа.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести