Брнабић: Кључна Европска комисија да Србију доведе до Уније

ПРАГ: Премијерка Србије Ана Брнабић истакла је данас да је Вишеградска четворка, чије су чланице попут Мађарске и Пољске, предложене за значајне позиције у оквиру нове Европске комисије, дала велику подршку агенди проширења Европске уније.
brnabich_prisstina
Фото: Танјуг (Видео)

Брнабић је српским новинарима у Прагу, након радног састанка са лидерима Мађарске, Чешке, Пољске и Словачке, а којем су присуствовали и премијери Западног Балкана, казала да је констатовано да је ово кључна Европска комисија која мора да допринесе да Србија и Црна Гора дођу до “самих врата” Европске уније.

“Да ли је то 2025. година зависиће и од наших реформи. Али Европска унија и земље чланице морају да дају много јаснији сигнал Србији и целом региону да је проширење заиста на агенди, да не идемо више са једним или два поглавља, ако смо већ спремни за много више”, навела је Брнабић.

Наводећи да је састанак Вишеградске четворке са Западним Балканом био јако добар и користан, Брнабић је захвалила председавајућем, чешком премијеру, Андреју Бабишу, али и другим лидерима те групе на организацији догађаја.

“Имамо велику подршку агенди проширења Европске уније и радни састанак долази у правом тренутку. Земље Вишеградске четворке су добиле значајне позиције.

"Мађарска, највероватније, уколико то буде потврдио Европски парламент, добија комесара за проширење, Пољска пољопривреду и чак два потпредседника ЕК”, приметила је Брнабић и додала да ће В4 упутити и званично саопштење да Унија треба да настави и на најконкретнији начин убрза проширење.

Како је прецизирала, то значи да Србија и Црна Гора брже отварају поглавља, а да Албанија и Северна Македонија добију зелено светло у октобру за отпочињање преговора.

Сви су сложили да је ситуација са Босном и Херцеговином најкомплекснија, додала је.

Брнабић је навела да су лидери два региона разговарали и о инфрастуктурним пројектима, развојним пројектима, животној средини, миграцијама и безбедности.

Брнабић: Промениле се ствари, хвала Земану што покреће дебату

Ана Брнабић рекла је данас да јој је чески премијер Андреј Бабиш поновио да је спреман да са председником Милошем Земаном, као и у форматима које та држава има, разговара о могућности да Чешка повуче признање независности Косова.

Брнабић је пренела српским новинарима у Прагу да јој је Бабиш казао да је Земанова изјава била јако запажена у Чешкој и да је изазвала доста расправе и дискусије.

Она је додала да није могла о томе шире да разговара са чешким премијером, јер је посета била регионална, а не билатерална.

Коментарушући изјаву чешког председника да ће покренути дискусију о томе да та земља повуче признање независности такозваног Косова, Брнабић је подсетила да чешки парламент није дискутовао о томе, те да је одлуку донела влада у техничком мандату, што је, додаје, неуобичајено.

Она је, с друге стране, захвалила Земану, јер је, каже, макар отворио ту дебату.

“Постоје неке ствари које, морам да признам, мени нису јасне, али опет то показује и каква смо земља били 2008.године, када је Косово самопрогласило независност. Да сам тада била председник владе, прва ствар би била да партнере и пријатеље у Чешкој, замолим да не доносе тако важне одлуке у техничком мандату”, рекла је Брнабић.

Она је навела да је дебата о повлачењу признања тзв. Косова интерна ствар Чешке и напоменула да је та земља добар партнер Србији.

“Мислим да се много ствари променило од 2008 до данас. Приштина је показала да нема капацитет да води институције, да не поштује, ни људска, ни мањинска права, ни споменике културе, да нема ширину која је потребна да сви грађани који живе на тој територији буду равноправни и једнаки”, приметила је Брнабић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести