Гојковић, Земан: Бројни потенцијали за сарадњу Србије и Чешке

БЕОГРАД: Председница Скупштине Србије Маја Гојковић и председник Чешке Милош Земан истакли су данас да су билатерални односи две земље традиционално пријатељски и размотрили бројне потенцијале за улагања и сарадњу у различитим областима.
gojkovic, zeman, tanjug
Фото: Танјуг (Видео)

Гојковић и Земан су састанку у српској Скупштини нагласили значај парламентарне сарадње за развој укупних односа две земље и сагласили се да постоје бројне могућности сарадњу у области економије, саобраћајне инфраструктуре, наменске индустрије, унутрашњих послова, културе.

Заложили су се за интензивнију сарадњу на парламентарном нивоу, посебно радних тела у областима од обостраног интереса и парламентарних група пријатељства које представљају мост сарадње српског и чешког народа, наводи се у саопштењу Скупштине Србије.

Гојковић је захвалила Земану на пријатељским ставовима које је изнео о изузетно важном питању за Србију, а то је питање Косова и Метохије и указала да је Београд посвећен дијалогу и изналажењу компромисног решења.

Такође, захвалила је и на искреној и пријатељској подршци Чешке европским интеграцијама Србије.

На састанку је наглашено да постоји обостран интерес за јачање сарадње у области економије и у том контексту истакнут значај одржавања Српско-чешког пословног форума, те указано да је Чешка четврти највећи инвеститор у Србији.

Размотрени су бројни потенцијали за улагања и сарадњу у области телекомуникација, прехрабрене индустрије, машинске индустрије, дигитализације, као и у области културе и могућностима улагања у филмску индустрију.

Осим тога, истакнут је значај предстојеће званичне посете председника Доњег дома Парламента Чешке Радека Вондрачека почетком октобра за даље јачање парламентарних односа.

Гојковић је информисала делегацију Чешке да ће Београд од 13 до 17. октобра бити домаћин 141. скупштине Интерпарламентарне уније, која ће окупити велики број председника парламената из читавог света, те изразила очекивање да ће чешка делегација бити представљена на највишем нивоу.

Састанком са председницом Скупштине Србије, Земан је завршио тродневну посету Србији, током које се састао са највишим српским званичницима.

Земана је на аеродрому испратила министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести