Брнабић: Лоша вест која додатно компликује ситуацију у БиХ

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић оценила је као лошу вешт одлуку одлазећег високог представника међународне заједнице у БиХ Валентина Инцка да наметне забрану негирања геноцида и оценила да ће то још више удаљити Сарајево и Федерацију од РС и ставова Српске.
ana brnabic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Мислим да је лоша политичка одлука", рекла је Брнабић је, у интервјуу за Танјуг, поводом одлуке Инцка да наметне допуне Кривичног закона Босне и Херцеговине, којима се забрањује и кажњава негирање геноцида, само додатно компликује ситуацију у тој земљи.

Према њеним речиматом одлуком Инцко ће изложити све људе у РС и званичнике Српске још већем притиску и додала да је он ту одлуку донео сада, јер одлази, а и зато што је желео да остави то као свој споменик, легат без обзриа шта ће одлука донети БиХ.

Мислим да је непромишљена и неодговорна одлука, посебно зато што она предвиђа и казну затвора посебно за представнике институција“, нагласила је она.

Рекла је да је то нешто што ће направити велики проблем.

„Надам се да нисам у праву, али мислим да је неодговорно да доносите тако важне законе да нисте разговарали са конститутивним народима“, указала је она.

Брнабић је истакла да се на другој страни Србији спочитава ако изврши изменуједног члана закона без јавне расправе, а овде је извршено нешто без икакве јавне расправе.

Та одлука је, сматра, понижење за све који живе у БиХ.

„То грађани БиХ нису заслужили, није и не сме бити демократска норма“, поручила је Брнабић у опсежном интервјуу на све актуелне теме, који ће на ТВ Танјуг бити емитован у 19 часова .

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести