Брнабић на 73. заседању  Генералне скупштине УН

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић предводиће делегацију Србије на генералној дебати 73. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, у Њујорку од 24. до 28. септембра. У делегацији с премијерком Брнабић биће и министар спољних послова Ивица Дачић.
ana brnabic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Председница Владе обратиће се Генералној скупштини УН у четвртак, 27. септембра. 

На генералној дебати учествоваће неки од најутицајнијих светских политичара и лидера, између осталих и председник САД Доналд Трамп, премијерка Велике Британије Тереза Меј, председник Француске Емануел Макрон, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, премијер Јапана Шинзо Абе, премијер Шпаније Педро Санчез и многи други.

Главна тема Генералне дебате 73. заседања Генералне скупштине Уједињених нација је „УН релевантне за све људе: глобално лидерство и подељена одговорност за мирна, једнака и одржива друштва“. 

Као главна питања издвојена су унапређење и боље разумевање система УН и јача подршка мултилатерализму, као и имплементација одлука ГС УН и проналажење ефикасног одговора на изазове који угрожавају мир, једнакост и одрживост друштва.

Брнабић ће у понедљак 24. септембра присуствовати пријему који организује председник САД Доналд Трамп.

Премијерка Србије ће бити једна од званица на ручку који за шефове делегација приређује генерални секретар Уједињених нација, Антонио Гутереш у уторак, 25. септембра и учествоваће на састанку на високом нивоу под називом „Акција за мир“, који је посвећен мировним операцијама, у организацији генералног секретара УН.

Брнабић је један од учесника пословног форума „Блумберг глобал“ у среду, 26. септембра, наводи се у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.

Током боравка у Њујорку, председница Владе имаће низ билатералних састанака са светским лидерима, између осталих и с премијером Холандије Марком Рутеом и председником Швајцарске Аленом Берсеом.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести