Брнабић: Похвале Србији за транспаренстност државне управе

ТБИЛИСИ: Премијерка Србије Ана Брнабић казала је да је Партнерство за отворену управу (ОГП) похвалило Србију за напоре да повећа транспарентност рада државне управе, те да је препознато колико је Србија урадила у фокусирању Владе на своје грађане. 
Ana Brnabic/Fonet
Фото: FoNet

Брнабић је у изјави након панела којим је отворен пети глобални самит ОГП, који се ове године одржава у главном граду Грузије, Тбилисију навела да је генерални секретар ОГП Сањау Прадхан похвалио напоре Србије у отварању својих података.

Премијерка је навела да се Србија нашла међу четири светске земље, заједно са Салвадором, Летонијом и Канадом, које су ретке у свету по томе што праве велике напоре да отворе своје податке и да повећају транспарентност рада државне управе у време када већина земаља затворе своје податке.

"То је велико признање и за Владу Србије, кабинет премијера, цео мој тим, Канцеларију за технологије и еУправу и драго ми је што је то препознато и признато и ми ћемо наставити са овим да радимо", казала је Брнабић.

Навела је да то што је позвана да представља Србију на данашњем панелу говори о томе да је препознато колико је Србија урадила у смислу фокусирања Владе на своје грађане.

"Као и промене свести јавне управе и на републичком нивоу и на локалном нивоу. Препознато је колико смо урадили на томе да грађани треба да буду наш центар и да смо ми ту да пружамо услугу грађанима и кроз електронску управу, али и кроз разне друге механизме", навела је премијерка. 

Казала је да је договорено да на накнадном састанку, када Србија буде формирала своју Академију за јавну управу, буде потписан споразум о сарадњи са Партнерством за отворену управу. 

Додала је да је имала прилику и да разговара са премијером Киргистана, са премијером Грузије, са председником Шри Ланке, као и многим другим званичницима и оценила те разговоре као добру прилику да подели са њима шта је то што Србија ради и којим путем иде.

Повећан број услуга које се добијају електронски

Србија је у претходних годину дана повећала број услуга које грађани и привреда електронским путем могу да добију од државних институција и администрације, рекла је премијерка Ана Брнабић на глобалном самиту Партнерства за отворену управу у Грузији.

Она је поновила да је дигитализација један од кључних приоритета Владе Србије, пре свега у областима јавне управе, економије и образовања.

„Грађани морају да буду у фокусу јавне администрације и да имају најбоље и ефикасне услуге. Ми смо ту због грађана, а не обрнуто", истакла је Брнабић и додала да се тим принципом руководила још као министарка за државну управу и локалну самоуправу. 

Она је нагласила да је Влада посвећена изградњи система отворених података јер се на тај начин смањује корупција, повећавају се конкурентност и транспарентност и јача поверење између државе, грађана и привреде.

„Електронска управа је најбољи механизам за смањење корупције", истакла је премијерка. 

Она је рекла да је Канцеларија за ИТ и еУправу, која је при Кабинету председнице Владе, већ у првој години постојања освојила Награду за развој информационог друштва, коју додељује Светски самит о информационом друштву, и то у конкуренцији од 685 пријављених пројеката широм света. 

Премијерка је у обраћању нагласила важност и неопходност добре правне регулативе у тој области. 

Говорећи о конкретним пројектима, Брнабић је истакла да је међу највећим олакшицама за грађане и привреду које је Србија увела, систем електронске размене докумената између државних институција (еЗУП). 

„Захваљујући овом систему, грађани више не морају да троше новац и време чекајући у редовима за разне документе", нагласила је Брнабић и додала да је, у првој години, грађанима уштеђено више од 500.000 сати чекања у редовима. 

Брнабић је навела да је Србија увела информациони систем „еБеба", који омогућава електронску пријаву за упис у матичне књиге, пребивалиште, здравствено осигурање, као и подношење захтева за родитељски додатак већ у породилишту, за свега 15 минута. 

Она је истакла и да је уведена аутоматска овера здравствених картица које послодавци више не морају да оверавају на шалтерима, сервис еРецепт који омогућава аутоматско издавање рецепата за хроничне болеснике за период од шест месеци, и покренута платформа еСуд која омогућава и адвокатима и грађанима да судски поступак воде у потпуности електронски. 

Брнабић је истакла да се Србија убрзано трансформише у модерну земљу која жели грађанима и привреди да омогући транспарентне, лако доступне и ефикасне јавне услуге. „Посебно желим да истакнем да смо у имплементацији појединих стандарда отворених података, испред прописаних стандарда ЕУ", нагласила је председница Владе. 

Брнабић је закључила да Србија наставља да ради на унапређењу еУслуга и повећању свести грађана о олакшицама које такав вид сервиса омогућава. „Кључ у том процесу је промена свести јавне администрације, да мора бити у служби грађана", истакла је председница Владе. 

Партнерство за отворену управу представља највећу међународну иницијативу из области отворене управе, а Србија у њој учествује од 2012. године. 

На Самиту, који је отворио премијер Грузије Мамук Бахтадзе и на којем учествују представници из више од 90 земаља света, представљени су резултати постигнути увођењем концепта отворене управе, у побољшању електронских услуга за грађане, дигитализацији и смањењу корупције. Председница Владе Србије говорила је на централном панелу на коме су учествовали и председник Шри Ланке и премијер Киргистана. 

Током прве званичне посете Грузији, председница Владе Ана Брнабић састала се јуче у Тбилисију са председником Владе Грузије Мамуком Бахтадзеом, председником Грузије Георгијем Маргвелашвилијем и председником грузијског параламента Ираклијем Кобакхидзеом, са којима је разговарала у унапређењу билатералних односа две земље. Брнабић је у разговорима нагласила да је Србија захвална Грузији што није признала једнострано проглашену независност Косова.

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести