Брнабић: Прве количине вакцина стижу до краја године

БЕОГРАД: Прве вакцине против корона вируса, за вакцинацију становништва, стићи ће у Србију до краја године, изјавила је Брнабић и навела да ће прво стићи Фајзерова вакцина, јер је са тим произвођачем Србија прво склопила уговор.
ana brnabic, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Танја Валић

Ми смо потписали билатералне уговоре с Фајзером, Спутњиком V и с кинеским Синефармом. По плану испоруке део вакцина очекујемо до краја године. Прво Фајзерове. Надам се да ћемо добити и вакцине од кинеских и руских партнера, а од јануара и фебруара веће количине, рекла је Брнабић.

Она је оценила да је Србија одрадила добар посао, јер није било лако доћи до произвођача вакцина.

Србија је имала финансијску моћ да стане у ред за вакцине и политички кредибилитет да разговара са произвођачима. Многе земље нису могле да дођу до произвођача. До њих се долазило преко политичких канала и веза. Највећи део политичке комуникације је водио председник Вучић, рекла је Брнабић.

На питање да ли ће се у Србији производити руска вакцина. премијерка је казала да су разговори о томе с руском страном у току.

Стигло још 50 узорака Спутњик V, стижу и реагенси

Премијерка је изјавила да је Русија у суботу послала Агенцији за лекове и медицинска средства Србије још 50 узорака вакцине против корона вируса Спутњик V, ради регистрације те вакцине.

Брнабић је гостујући на телевизији Пинк рекла и да ће у току наредне недеље руска страна послати још неке реагенсе и документацију.

Хвала партнерима из Руске федерације, јер на најефикаснији начин раде са нама на испитивању вакцине Спутњик V. Хвала им на партнерском односу, рекла је Брнабић.

Говорећи о све већем отпору Запада према Русији, Брнабић је казала да Србија има своју политику, за коју је рекла да је у најбољем интересу наших грађана.

Долазак инвестиција је фантастична вест

Премијерка je изјавила да је Србија једна од ретких земаља која је ове тешке године забележила толики прилив инвестиција.

То је за мене фантастична вест. Инвеститори из Јапана и Немачке су најконзервативнији и најопрезнији. Ово је круна за све напоре Александра Вучића од када је постао премијер 2012. Ово значи још само више инвестиција, не само из Азије, већ и других делова света, рекла је Брнабић у емисији "Хит твит" тв Пинк.

Говорећи о критичарима, Брнабић их саветује да се уозбиље и избалансирају своје ставове.

Када причамо о аерозагађењу, имате људе који вас критикују што градите мини хидроелектране, ветропаркове, а други дан критикују термоелектране. Саветујем их да се уозбиље и избалансирају своје ставове јер су овако смешни, рекла је Брнабић.

Читава недеља за нама, поред борбе против короне оставила ми је осећај оптимизма. Имали смо четири важне ствари: отварање ковид болнице у Крушевцу, друга је инвестиција у Инђији, трећа отварање дејта центра у Крагујевцу, и четврта повратак нашег уметника Стефана Миленковића у Србију, казала је Брнабић.

Влада ради на проблему загађења ваздуха

Премијерка je изјавила  да Београд није један од најзагађенијих градова, али и да је проблем загађења ваздуха вишедеценијски и да је влада почела да ради на томе.

Брнабић је у емисији тв Пинк "Хит твит" објаснила да Београд нема довољно мерних станица, попут других градова Европе, али да је влада почела да инвестира у ту област.

Све проблеме решавамо, укључујући и овај. Поставили смо камен темељац за још једно постројење за одсумпоравање у термоелектрани Никола Тесла, што је инвестиција од 187 милиона евра. Постројење за одсумпоравање у блоку А је већ у току, биће готово до почетка 2023. године. Костолац смо завршили. То су све скупе инвестиције, од преко 600 милиона евра, рекла је Брнабић.

Она је као једно од три најбитнија поглавља на путу ка ЕУ извдвојила и поглавље 27, које се односи на заштиту животне средине.

За мене постоје три кључна поглавља. Једно је најтеже-35 које се односи на дијалог Београда и Приштине, најкомплексније је 23 које се односи на владавину права, а најскупље је 27, које се односи на животну средину, рекла је Брнабић.

Председница владе је најавила и да ће до краја године на Коридору 10, односно на ауто-путу "Милош велики", бити пустена у рад три пуњача за електрична возила.

Тиме желимо да постанемо део паневропске мреже путева и стимулишемо људе да користе електричне аутомобиле, а странце да знају да могу да пролазе са својим електричним возилима кроз нашу земљу, рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести