Брнабић: Србија ће помоћи у истрази убиства Ивановића

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да ће Влада Србије пружити сву могућу помоћ у истрази убиства Оливера Ивановића, а да ће Србија уколико јој не буде дозвољено да учествује у истрази, покренути сопствену.
ana brnabic i vucic, Tanjug/Dimitrije Gol
Фото: Танјуг/Димитрије Гол

„Ово је изузетно тежак дан за Републику Србију. Одржали смо и седницу Савета за националну безбедност. Ситуација је тешка, надам се да це остати мирна, али ово је свакако огроман ударац и за Србију и за регионалну стабилност и безбедност“, изјавила је Брнабић за Радио Слободну Европу.
Она је поновила да је Влада Србије званично захтевала да Србија учествује у истрази овог злочина и да чека одговор од надлежних институција.

"Оно што је такође важно је да ћемо уколико нам не буде дозвољено да учествујемо у истрази, свакако покренути сопствену", рекла је Брнабић додајући да се и даље нада разуму и кооперативности и томе да це Србији бити омогуцено да уцествује у истрази. 
"На одржаној седници Савета за националну безбедност консултовали смо се са Безбедносно-информативном агенцијом и са Војно-безбедносном агенцијом и оне це заједно радити на овоме. Једино што је у овом тренутку важно је да се убице пронаду, да се приведу правди и да одговорни за ово дело одговарају", истакла је премијерка.

На питање да ли би одвојена истрага, будући да је Тужилаштво Србије покренуло истрагу поводом убиства Ивановица, могла бити контрапродуктивна по сарадњу са Косовом, Брнабић је одговорила да је једино важно да се нађу злочинци. 
"Да ли Србија има пуно поверење у институције на Косову и Метохији да ће злочинци бити пронађени? Најискреније, ја нажалост не могу да кажем да Србија има пуно поверење. Толико злочина на Косову никада није откривено. Такоде ми је жао што на толико ствари које су се десиле у последњих десетак дана нико није одговорио", указала је Брнабић.

Упитана на шта конкретно мисли, премијерка је рекла да смо "чули само заглушујуцу тишину из Брисела", а да конкретно мисли на изјаву у којој се Србија упозорава да ће се доћи до Ниша, као и на то да су пре десетак дана постојале претње да це се поново активирати Ослободилацка Војска Косова.
"Размишљам о томе да, нажалост, Влада Републике Србије због свих дешавања у прошлости не може своје градане на Косову и Метохији ефективно да заштити. Али оцигледно је да не могу да их заштите ни они који данас имају контролу на Косову и Метохији", истакла је Брнабић.

Она је навела да је посебно боли као председницу Владе Србије, и о цему ће са Бриселом разговарати, "та заглушујуца тишна и на претње да може поново да се активира ОВК само зато што "Приштина треба да испуни нешто што је било до њиховог медународног договора, споразума, око оснивања Суда за ратне злоцине".

"Али исто тако'да цемо доци до Ниша' и директних претњи свим граданима Републике Србије. И данас је кулминирало овим убиством. Ово убиство наравно најтеже пада породици Оливера Ивановица. Али, ово убиство је најстрашнији удар на Србију, на све оно што је Србија у последњих неколико година радила како би се нормализовали односи са Приштином", истакла је Брнабић.

Она је додала да је то ударац и на потписивање Бриселског споразума и на његову пуну имплементацију, као и наконацно обједињавање снага кроз Српску листу на Косову, као и на десет локалних самоуправа на Косову које води Српска листа, а такође и на уцешце у Влади Косова.
 "На све то што је Србија урадила последњих година, како би показала и како би се конацно етаблирала као стабилан, предвидив, толерантан партнер. Догодио се пуцањ у све то", истакла је премијерка.

 Упитана како претње повезује са убиством, будући да истрага још није много показала, она је навела да нема информације и да не би инсинуирала на то ко је поцинилац. 
 "Али бих хтела да кажем да у целој атмосфери коју имамо, да не говорим о последњим годинама него о последњим недељама, ово је тек једна од страшних ствари. Ово је најстрашнија од свих страшних ствари".

 На питање да ли је можда прерано да се такав терет ставља на албанску страну, Брнабиц је рекла да га не ставља, али указује на целу атмосферу и да нико не реагује из дана у дан. 
 "Из једне претње у другу претњу. И не стављам знак једнакости измеду тога. Само кажем да у једном тренутку неко треба да реагује. Да Србија ово не може да ради сама. А да Србија ово ради апсолутно сама покушавајуци да нормализује односе са Приштином вец последњих икс - ипсилон година, да кажемо најмање од потписивања Бриселског споразума".

 На подсећање новинара РСЕ на атмосферу пред локалне изборе на Косову у јуну која није била повољна по опозиционе снаге којима је припадао Оливер Ивановић и да ли атмосфера политицке борбе у којој се не бирају средства може утицати да се једна оваква ствар догоди Брнабиц је одговорила да је то страшно реци. 

 "Да је једна ствар да ли сте политицки неистомишљеници, политицки противници и да ли некога желите да убијете или неког желите да видите мртвог. Страшно је стављати знак једнакости измеду таквих ствари. Мени је страшно што се данас у Србији такве ствари раде. Такве оптужбе се потпуно јасно, потпуно недвосмислено стављају на терет и председнику Републике и Влади Републике Србије. Ми нисмо били непријатељи са Оливером Ивановицем. Ми смо били политицки неистомишљеници", истакла је Брнабић.

 Она је подсетила и да је Влада Републике Србије сносила трошкове одбране господина Оливера Ивановића и да је то била обавеза ВладеСрбије.
 "То смо учинили и то показује да постоје неке ствари које нису домен политицке борбе. Ви можете да будете политички неистомишљеници, али то не знаци да сте непријатељи. Поред тога је свакако ово нешто што најмање одговара Србији. Србији која је, упркос свему, увек инсиситрала на дијалогу, остала за столом и поред бројних претњи и увреда", казала је Брнабић. 

Она је додала да је Србијапоказала да је толерантна, флексибилна и стабилан партнер. 
"И онда се деси овако нешто и после тога имате оптужбе на рачун председника и Владе Републике Србије од тога да сте издајник, до тога да сте убица. А то да сте издајник и да сте убица су дијаметрално супротне ствари", каже Брнабић.

На питање да ли постојеиндиције када битехницки дијалог у Бриселу могао да буде настављен, она каже да је управозавршила састанак са Марком Ђурицем јер је хтела са њим да види каква је била атмосфера у Бриселу пошто се убиство десило пола сата пре почетка дијалога.
"У овом тренутку ја најискреније не могу да говорим о наставку дијалога. Превише је рано и превише сам под утиском да бих говорила о наставку дијалога", каже Брнабић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести