Брнабић: Србија снажно посвећена европском путу

БЕОГРАД: Председница Владе Ана Брнабић је, у разговору с генералним директором за суседску политику и преговоре о проширењу Европске комисије Кристијаном Данијелсоном, истакла да је Србија снажно посвећена европском путу и вредностима на којима се темељи Европска унија.
Danijelson i Brnabić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Према њеним речима, постоји довољно снаге и спремности да се започете реформе спроведу до краја, како би држава имала независно правосуђе, јаке институције, дефинисану медијску сцену и како би се ефикасно борила против корупције и организованог криминала, што су уједно и значајни изазови, али и окосница вредности Европске уније.

Премијерка Брнабић навела је да је реформа јавне управе један од приоритета Владе Србије, без којег нема ни економског, ни социјалног развоја, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Она је објаснила да је фокус реформе на еУправи и електронским услугама које су начин да се повећа транспарентност рада јавних службеника, смањи корупција и повећа ефикасност, али и да се поједностави комуникација грађана и државне администрације.

Када је реч о евроинтеграцијама, Данијелсон је истакао да је Србија направила велики наредак на путу ка Европској унији и да је улога Комисије да нашој земљи пружи подршку како би напори у реформама били што ефикаснији, пре свега у усклађивању и примени прописа и стандарда у поглављима 23 и 24, која се тичу владавине права и правосуђа.

Званичник Европске комисије похвалио је постигнуте економске реформе, али и допринос који Србија пружа стабилности у региону својим инцијативама за регионалну сарадњу, нарочито кроз различите инфраструктурне пројекте.

Председница владе поручила је да је неопходно да Приштина имплементира већ постигнуте споразуме и повуче противправне одлуке, као што је увођење такси на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине, што је уједно и предуслов за наставак разговора и постизање компромисног и трајног решења. 

Брнабић је још једном нагласила да увођењем такси Приштина крши ЦЕФТА споразум, угрожавајући тиме економску стабилност не само Србије, већ и читавог региона, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести