Брнабић: Влада посвећена модернизацији земље и реформама

БЕОГРАД:  Председница Владе Ана Брнабић поручила је данас, у разговору са члановима делегације Одбора за спољне послове Европског парламента предвођеног Дејвидом Мекалистером, да ће влада остати посвећена даљој модернизацији земље, као и да ће са тим циљем наставити да спроводи неопходне реформе.
Mekalister i Brnabić Foto: FoNet
Фото: Мекалистер и Брнабић фото: ФоНет

Мекалистер је похвалио досадашњи напредак и пожелео Србији да остане на европском путу. Он је у разговору са премијерком Брнабић казао да је процес доношења нове медијске стратегије био инклузиван и транспарентан, као и да то представља пример који је потребно следити у будућности, саопштила је владина Ланцеларија за сарадњу са медијима.

Брнабић је саговорницима напоменула да су у процес доношења медијске стратегије били укључени сви релевантни актери - медијски стручњаци, представници јавних медијских сервиса, новинарских удружења, независних институција, организација цивилног друштва, међународних организација, као и да су током фебруара одржане јавне расправе у Новом Саду, Нишу, Чачку и Београду.

Чланове делегације Одбора за спољне послове Европског парламента интересовале су реформе које су остварене у области економије, јавне управе и владавине права.

Брнабић је саговорнике обавестила о позитивним економским показатељима који су регистровани у Србији у протеклом периоду, резултатима оствареним у процесу реформе јавне администрације и напретку који је Србија остварила у преговарачком процесу са Европском унијом.

Остварена је фискална стабилизација, постигнута макроекономска стабилност, забележен раст стопе БДП, а незапосленост је смањена, казала је премијерка и подсетила да је Србија до сада у процесу преговора са Европском унијом отворила 16 од 35 поглавља. 

Осврнувши се на реформе у области јавне администрације, премијерка је Мекалистеру пренела да је Национална академија за јавну управу почела да ради, као и да су постигнути добри резултати на унапређењу система еУправе.

Говорећи о поглављима 23 и 24, министарка правде Нела Кубуровић пренела је Мекалистеру да су у Србији током претходних годину и по први пут одржане јавне расправе о амандманима на Устав Републике Србије, током којих је усвојено око 70 одсто захтева струке и испуњене препоруке Венцијанске комисије.

Састанку је присуствовао и потпредседник владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Премијерка Брнабић је захвалила делегацији Одбора за спољне послове и председавајућем Мекалистеру на конструктивном приступу, препорукама и примедбама које су током претходних година помогле Србији да учини неопходне напоре ка постизању напретка у реформском процесу, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести