Мекалистер: ЕУ неће бити потпуна без Србије

БЕОГРАД: Председавајући Одбора за спољне послове Европског парламента Дејвид Мекалистер данас је у разговору са представницима више одбора Скупштине Србије  истакао да Европска унија не би била потпуна без Србије и да од стабилности на Балкану, зависи стабилност целог континента.
dejvid mekalister, Fonet
Фото: FoNet

Мекалистер је рекао и д асе нада брзом чланству кандидата Западног Балкана, наводи се у саопштењу из Скупштине Србије.
Са делегацијом Одбора за спољне послове Европског парламента, коју предводи Мекалистер, састали су се председници и заменици председника одбора за одбрану и унутрашње послове, за Косово и Метохију и за уставна питања и законодавство.

Чланови Одбора Европског парламента интересовали су се за питање реформе владавине права, реформе правосуђа, а такође их је занимао и став делегације Народне скупштине по питању слободе медије и борбе против корупције, саопштено је из скупштине. 
Говорећи о владавини права, кроз призму парламента, истакнуто је да Народна скупштина обезбеђује законске оквире, који директно доприносе њеном унапређењу, али да се у одређеним случајевима наилази на потешкоће пре имплемантацији тих закона. 

Ипак, поред тога бележи се напредак у владавини права, о чему сведочи и податак да је током претходне године стопа општег криминала смањена за девет одсто, а да је у другој половини 2018. године откривено двоструко више коруптивних дела него у првој половини те године, што не говори о повећању степена корупције, већ о ефикасности рада полиције.

Народни посланици изнели су различите ставове по питању слободе медија, где су представници опозиције истакли да има  простора за унапређење слободе говора, док представници владајуће већине сматрају да је велики број извештаја на које се позива опозиција поткрепљен једностраним подацима, наводи се у саопштењу. 

 Састанку су присуствовали председница и заменик Одбора за одбрану и унутрашње послове Марија Обрадовић и  Марко Ђуришић, као и члан тог Одбора Александар Марковић, председник и заменик председника Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун и Горан Богдановић, председник и заменик председника Одбора за уставна питања и законодавство Ђорђе Комленски и Гордана Чомић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести