Брнабић: Стране директне инвестиције достигле 436,9 мил.евра

ЈАХОРИНА: Председница Владе Србије Ана Брнабић данас је на Јахорина економском форуму истакла да ће Влада Србије остати посвећена даљем унапређењу инвестиционе климе и наставку структурних реформи, а да су током јануара и фебруара стране директне инвестиције достигле 436,9 милиона евра, што је повећање од 21,8 одсто у односу на исти период прошле године. 
ana brnabic tanjug
Фото: Tanjug

Брнабић је учествовала на централном панелу "Јахорина економског форума" са председницом Владе Републике Српске Жељком Цвијановић, на којем су говориле о реформским процесима и значају регионалне сарадње. 

Брнабић је рекла да је Влада Србије наставила програм економских реформи који је започела претходна влада и да је остварила запажене резултате у реформи јавних финансија и јачању привредног раста, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Она је истакла да о успеху реформи говоре и признања водећи светских међународних институција. По оцени Финанциал Тимес, Србија је на првом месту глобалног индекса конкурентности у привлачењу страних инвестиција.

Тај тренд је настављен и ове године: током јануара и фебруара 2018. године, стране директне инвестиције достигле су 436,9 милиона евра, што је повећање од 21,8 одсто у односу на исти период прошле године. 

Говорећи о резултатима фискалне консолидације и економских реформи у Србији, премијерка Брнабић је рекла да је јавни дуг смањен на 57,9 одсто, што је испод нивоа предвиђеног Мастрихтом, док је стопа незапослености смањена са скоро 26 одсто на данашњих око 13 одсто, а незапосленост међу младима са око 51 одсто на око 33 одсто. 

„Влада Србије остаје посвећена даљем унапређењу инвестиционе климе и наставку структурних реформи“, рекла је премијерка Брнабић и истакла да је у Извештају Европске комисије Србији призната улога шампиона економских реформи у региону. Она је нагласила да је циљ владе „да имамо динамичан и одржив економски раст заснован на иновацијама, инвестицијама и извозу“. 

Председница владе Ана Брнабић истакла је значај регионалне економске сарадње за даљи развој и напредак региона. 

„Привредни раст региона не може се базирати само на привлачењу страних инвестиција, већ је неопходно да се највеће компаније које већ послују на овим просторима шире и уједињују, како би могле да се носе са глобалном конкуренцијом“, рекла је Брнабић. 

Говорећи о привредној сарадњи Србије и БиХ, Брнабић је оценила да ће даљем расту робне размене допринети и посвећеност две стране уклањању свих нецаринских баријера у међусобној трговини. Управо компликоване граничне процедуре и прекомерна бирократија највише спутавају економску сарадњу и развој региона, додала је Брнабић. 

Председница Владе Србије је рекла да је региону неопходно боље инфраструктурно и енергетско повезивање, јер су то предуслови за развој у другим областима. 

„За нас су посебно значајни конкретни инфраструктурни пројекти који имају за циљ боље повезивање унутар региона. То су пре свега тзв. „Аутопут мира,“ који ће преко Приштине повезивати Ниш и Драч и аутопут Београд - Сарајево“, нагласила је Брнабић. 

Брнабић је оценила да је један од највећих изазова региона Западног Балкана стварање услова да млади људи остану у својим земљама, и подстицаја да се врате они који су отишли. Она је додала да је то кључ за дугорочну перспективу и развој региона. 

Брнабић је истакла да Србија остаје посвећена спровођењу реформи чији је циљ бољи живот свих грађана и европској перспективи региона. „Успешна и развијена регионална сарадња значајно доприноси стратешком спољнополитичком циљу Србије - чланству у ЕУ“, закључила је председница Владе Србије. 

На маргинама Јахорина економског форума, Брнабић се састала са председником Републике Српске Милорадом Додиком и премијерком РС Жељком Цвијановић.

Питање граница с БИХ решавати билатерално

Председница Владе Србије изјавила је да би отворена питања око граница са Босном и Херцеговином требало да буду решена билатералним споразумима, како би имали стабилан и предвидив регион и како не би ишли на међународну арбитражу.

Затворено питање граница важно је не само због нас, већ и због наших партнера из иностранства, а то ће онда свакако да се прелије и на наше економске потенцијале, навела је Брнабић, одговарајући на питања новинара.

Она је подсетила да је председник Србије Александар Вучић у решавање ових питања ушао са искреним намерама, изузетно оптимистично, те да је Србија сматрала да ће питање граница с БИХ бити затворено до краја прошле године.

Али се испоставило да нешто што је договорено, више није договорено. Ја се плашим тога да ми немамо проблем да, кад се нешто договоримо, да од тога одступимо. Ако тако буде било, онда нећемо никада затворити билатерално те споразуме, навела је српска премијерка.

У случају међународне арбитраже, Брнабић је указала на пример арбитраже између две чланице ЕУ, Хрватске и Словеније, оценивши да „међународне арбитраже у балканским изведбама изгледају доста другачије - онако како ни ЕУ не очекује да ће се завршити“.

Апелујем да седнемо и да се договоримо и да када се једном договоримо, онда и имплементирамо те договре, нагласила је премијерка Србије, напомињући да су билатерални споразуми много бољи, али да је за њих потребна већа доза искрености и одлучности.

За три до четири године нова путна инфраструктура

Брнабић је најавила изградњу нове путне инфраструктуре ка државама региона, напомињући да се нада да ће у наредне три до четири године другачије изгледати цела путна инфраструктура Србије. 

Ја сам од оних људи који верују да смо били другачије и боље инфраструктурно повезани, имали и мање ратова, тако да ће ово значити једну другачију будућност, рекла је Брнабић.

Према њеним речима, Србија пуно улаже у путну инфраструктуру и повезивање, јер то види и као регионално повезивање и као економско оснаживање. 

Ја се надам да ћемо ми ускоро завршити и Коридор 10 јужни и источни правац, чиме ћемо да се много брже повежемо и с Македонијом и с Бугарском. Свакако Коридор 11 који ће бити својеврсно чвориште и ка Црној Гори, али и ка Републици Српској, навела је премијерка Србије.

Она је изразила наду да ће део Коридора 11, од Прељине до Пожеге, кренути да се ради ове године и да ће се уговарати финансирање следеће трасе.

Такође нам је важан и фрушкогорски коридор који ће се после спуштати на Лозницу. Лозница нам је важна, јер ће бити следеће чвориште и због повезивања са РС и због велике инвестиције коју имамо у руднику јадарита, навела је Брнабић.

Она је указала да ће у том крају бити спроведена и модернизација железничке инфраструктуре.

Што се тиче препорука које долазе из Европске уније, Европске комисије и Савета Европе, Брнабић је рекла да их Србија јако пажљиво прати и на њих реагује без одлагања.

Влада Србије улаже јако много и ресурса и енергије у борбу против корупције. То је један од основних разлога због којих смо ушли у велику реформу електронске управе. Што више електронске управе - то мање корупције, тако да је то један од наших приоритета, нагласила је Брнабић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести