Брнабић: Веће плате и пензије ако се настави раст привреде

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић каже да ће до краја године плате и пензије бити повећање, уз услов да се настави садашњи раст привреде, који је, како наводи, довољан за то повећање, а циљ новог аранжмана са ММФ-ом биће нова радна места и много бржи раст прихода. 
ana brnabic u skupstini, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Тања Валић

У интервјуу за јавни сервис премијерка је навела да је у прва три месеца рас привреде био већи него што је планирано, те да је 4,5 одсто раста довољно да се померимо са зачеља Европе у том сегменту. 

 

Брнабић уочи протеста које су за сутра најавили синдикати поводом Првог маја, каже и да су управо њихови захтеви - веће плате и да млади остану у земљи уједно и међу најважнијим циљевима Владе

 

"Што се тиче плата, једино што можемо да урадимо по принципима тржишне економије је да наставимо да и даље успешно доводимо стране инвестиције и да олакшамо пословање, односно правни оквир нашим инвеститорима, пре свега предузетницима у малим и средњим предузецима", рекла је премијерка.

 

Одлив мозгова је, истице, и њен приоритет. Сматра да не одлази више људи него раније.

 

"Ми паушално причамо о томе колико младих их иде у односу на то колико их је ишло раније. Као Влада можемо да стварамо услове да они остају у Србији", навела је Брнабицева.

 

У првом кварталу ове године забележен је раст привреде од 4,5 одсто. То значи да више производимо, да ће бити више радних места, да је пред грађанима боља перспектива, као и веће плате и пензије, објашњава.

 

"Све процене су добре. Рекли смо да ако будемо имали суфицит у буџету и ако остане фискална дисциплина, а имамо шест милијарди суфицита, и ако се настави раст БДП-а, имаћемо услове за повећање плата и пензија. И једно и друго расте боље него што смо планирали", рекла је Брнабићева.

 

На питање да ли се зна када ће доћи до повећања и колико ће бити, премијерка је рекла да не жели да спекулише.

 

"Ако све буде ишло добро, до краја године биће раст плата и пензије. Раст од БДП-а од 4,5 одсто је највећи у последњих десет година. Планирали смо раст о 3,9 одсто, ово је много, много боље", примећује. 

 

Наводи и да је потрошња за два одсто боља од планиране, а да је раст од 4,5 одсто довољан и да се померимо са зачеља у региону када је рец о БДП-у.

 

"Довољан је, али нема опуштања, планирали смо огромна јавна улагања и инвестиције, 128 милијарди динара. Пре смо имали проблем са извршењем, а ове године је у складу са планирањем", рекла је премијерка.

 

Каже да су неки боље, а други неодговорније спроводили планове. ж

 

"Ми на Савету за раст БДП-а то ускладујемо. Потрошња је за два одсто боља од планираног, нама капиталне инвестиције иду добро, грађевина је са 25 одсто то јако повукла, пољопривреда, рударство, енергетика су добри, одлична је индустрија и прерадивачка индустрија", навела је председница Владе.

 

Лоша страна је што спољнотрговински дефицит расте, али је добро што расте због увоза машина и услуга градевинске индустрије. 

 

"То показује да они страни инвеститори које смо довели увозе машине и ми се надамо да ће се то избалансирати извозом добара и услуга", објаснила је премијерка.

 

Средином маја, делегација ММФ-а долази у Србију, а премиејрка каже да очекује потписивање новог аранжмана, који ће се сада, објашњава, више базирати на расту привреде, "а ми као циљеве аранжмана имамо нова радна места и много бржи раст прихода", закључила је премијерка.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести