Брнабић: Све боља сарадња Србије и Казахстана

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић оценила је данас у разговору са амбасадором Казахстана Габитом Сиздикбековим да односи две земље бележе сталан успон кроз интензивно политичко и економско повезивање, али и директу сарадњу у свим областима, што је омогућило отварање амбасаде ове земље у Србији.
brnabic
Фото: Танјуг (видео)

Потписаним Споразумом о слободној трговини између Србије и држава Евроазијске економске уније, чија је чланица и Казахстан, такође је утврђен оквир за интензивну економску сарадњу, додала је премијерка и објаснила да ти потенцијали и даље нису у потпуности искоришћени.

Брнабић је истакла да је Србија земља са планом реформи и економског развоја и, као таква, има велики потенцијал да буде значајан партнер Казахстана у Европи, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Амбасадор Сиздикбеков је истакао да је протекле године организован сусрет српских и казахстанских привредника, заинтересованих за сарадњу са привредним друштвима Златиборског округа, и да очекује да ће се та сарадња у наредном периоду остварити.

Српско тржиште је, навео је Сиздикбеков, велики потенцијал за казахстанске привреднике, пре свега, мала и средња предузећа и улагања у области ИТ индустрије.

Са друге стране, успостављена је добра сарадња са српским грађевинским компанијама које послују у Казахстану, навео је амбасадор.

У том смислу, саговорници су се сагласили да би од великог значаја било увођење директне авио линије, која би допринела бржем и лакшем повезивању привреде и грађана.

Казахстански амбасадор пренео је подршку своје земље Србији за наставак дијалога Београда и Приштине.

Он је честитао премијерки Брнабић на новом мандату и изразио уверење да ће као први амбасадор у Србији искористити прилику да учврсти сарадњу две земље у многим областима.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести