Брнабић: СзС у Бриселу изнео "импресиван низ" неистина

БЕОГРАД: Представници Савеза за Србију изнели су у среду читав низ неистина у разговору са представницима Европског парламента у Бриселу, изјавила је данас председница владе Ана Брнабић.
brnabic
Фото: Tanjug (Z. Žestić, arhiva)

Драган Ђилас, Небојша Зеленовић и представник ПСГ Натан Албахари, јуче су потпредседници ЕП рекли да је власт у Београду обманула партнере у Бриселу, јер није испунила оно што је договорено и што је обећала у међупартијском дијалогу о изборним условима.

Премијерка у писаној изјави за Тањуг каже да је реч о "импресивном низу неистина", те подсећа које све порепоруке су уважене и спроведене.

Покушај да у Бриселу оптуже власт за неиспуњавање договорених обавеза - у дијалогу који су они бојкотовали, иако су сами позвали ЕП да покрене дијалог и посредује у њему - је још један покушај да се успоре европске интеграције Србије зарад ситних политичких интереса СзС, оценила је Брнабић.

Она наводи да су представници СзС у Брисел и ишли "искључиво да би ширили неистине о стварима, које су лако проверљиве", што је, истиче Брнабић, показатељ политичке неодговорности те политичке групе.

До данас су у потпуности имплементиране све препоруке, осим избора два члана РЕМ-а, чија је процедура у току, наводи Брнабић.

Навела је да су, између осталог, усвојене измене Закона о финансирању политичких активности, о јавним предузећима, о Агенцији за борбу против корупције и о спречавању корупције, чиме су, каже, јасно одвојене функционерске и политичке функције и прописане санкције за јавне функционере који користе јавне ресурсе у изборној кампањи супротно закону.

Такође, у свим градским и општинским управама урађен је ванредни инспекцијски надзор спровођења прописа којима се уређује Јединствени бирачки списак, док грађани на посебном сајту, уношењем свог јединственог матичног броја, могу да провере да ли се налазе у Јединственом бирачком списку, додала је Брнабић.

Премијерка је рекла да је влада усвојила и препоруку којом ће сваком грађанину, на захтев, бити омогућен приступ изводу из бирачког списка, завршене су обуке за службенике који се баве одржавањем и ажурирањем бирачког списка, док је РИК завршила обуке за инструкторе који ће радити у сталном саставу бирачких одбора.

Брнабић је навела да је упућен позив посматрачкој мисији ОЕБС/ОДИХР и другим међународним и домаћим посматрачима у тзв. претходну мисију, која претходи расписивању избора, а по расписивању биће званично позвани да прате изборни процес.

Одлуком РИК-а, сви домаћи и страни посматрачи моћи ће да прате рад те Комисије, бирачких одбора, радних група и радних тела без ограничења.

Изабрана су три нова члана РЕМ-а, док је у току поступак за избор нова два члана, након оставки које су недавно поднете.
РЕМ је, додаје Брнабић, донео Правилник о начину извршавања обавеза за јавне медијске сервисе током предизборне кампање, а усвојене су и Препоруке које се односе на комерцијалне телевизије.

По први пут, основан је Надзорни одбор у Скупштини Србије за контролу електронских и штампаних медија, рекла је премијерка.

Према њеним речима, кроз дијалог у парламенту је договорено да се уз пуно поштовање Устава, избори одрже што је могуће касније, како би се обезбедило време за имплентацију свих предложених мера.

Све ово показује нашу спремност да, кроз дијалог, даље унапређујемо изборне услове који су данас на највишем нивоу у последње две деценије, казала је Брнабић.

Премијерка поручује да ће влада остати посвећена пуној имплементацији договорених препорука кроз цео изборни процес, као и до сада, јер је то, како истиче, у интересу грађана и даљег напретка друштва.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести