Чанак: Да мењамо име Зрењанину, има ли краја?

НОВИ САД:  Лидер Лиге социјалдемократа Војводине и народни посланик Ненад Чанак незадовољан је одлуком локалне самоуправе Зрењанина да од Београда тражи промену имена у Петровград, јер, како каже, тај је назив потрајао само шест година (од 1935. до 1941.) и то "због додворавања тадашњим властима".
nenad canak FBakic
Фото: Дневник (Филип Бакић)

"Зрењанин се стотинама година звао Бечкерек, 72 године се зове Зрењанин, чак се у једном периоду звао и Нова Барселона. Садашња власт тражи од Београда да му се врати име Петроград који је носио шест година у циљу додворавања тадашњем Београду. Има ли краја?", упитао је Чанак на свом Твитер налогу.

Град Зрењанин је, иначе, проследио Министарству за локалну самоуправу иницијативу за промену назива у Петровград.Град се иначе звао Велики Бечекерек, а 1935. године назив је промењене у Петровград, по српском краљу Петру Првом Карађорђевићу.

Немци су, међутим, незванично 1941. вратили стари назив Велики Бечкерек, да би након Другог светског рата и ослобођења Зрењанин, по Жарку Зрењанину, народног хероја и организатора устанка у Војводини. Грађани су се, иначе, о промени имена једном већ изјашњавали на референдуму 1992. године, када је већина одлучила да се град и даље зове Зрењанин. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести