КарГо поднео кривичну пријаву против таксиста

БЕОГРАД: Председник Удружења грађана "ЦарГо“, Александар Вучић, поднео је Вишем јавном тужилаштву у Београду кривичну пријаву против организатора штрајка таксиста због, како је саопштено из Удружења, кривичног дела злоупотребе права на штрајк.
taksi
Фото: Dnevnik.rs

Они су на тај начин, додаје се у саопштнеју, угрозили безбедност грађана, нанели материјалну штету и утицали на стварање лоше слике главног града.

Вучић је кривичну пријаву поднео против Александра Бјелића, представника Савеза такси удружења Србије "Сатус“, Владе Булатовића из Струковног удружења такси предузетника Београд, и Саше Кнежевића из Уговорне привредне такси коморе.

"Данима смо били сведоци јавне злоупотребе права на штрајк од стране представника такси картела. На првом месту, штрајк је организован и вођен супротно закону. Такси картел искористио је штрајк и могућност блокаде града као средство притиска на Владу, председника и надлежне органе, а све зарад остваривања својих нелегитимних циљева“, навео је Вучић у пријави.

Он је нагласио да 750 хиљада чланова удружења "ЦарГо“ неће дозволити уцене и злоупотребе.

"Не само да је штрајк таксиста незаконит, већ је једини разлог штрајка било гашење апликације ''ЦарГо'' и гушење конкуренције, са ко зна којим све захтевима и интересним групама иза тога. Наглашавам да 750 хиљада чланова нашег удружења неће дозволити да се уцењује држава, малтретирају грађани и злоупотребљава уставно право на штрајк“, поручио је Вучић.

Председник Удружења грађана "ЦарГо" се такође запитао "да ли сада ово значи да свако ко може да паралише град то треба и да уради како би испунио своје партикуларне интересе?", и додао да "сматра да се на овај начин шаље јако лоша порука свима“.

У кривичној пријави се наводи да је Александар Бјелић је на штрајку поручио да "нема преговора и да траже гашење апликације ''ЦарГо''“, а да Закон о штрајку наводи да су "организатори дужни да покушају споразумно да реше настали спор“.

"Председник државе, Влада и други надлежни органи више пута су јавно осудили штрајк таксиста и упутили им отворен позив на дијалог и решавање проблема, који они нису прихватили, него су прешли у радикализацију протеста“, истакао је Вучић.

Он је додао да није први пут да таксисти злоупотребљавају право на штрајк и да су раније Влада и надлежни органи попустили под притиском такси картела и испунили им тадашње захтеве - опрост пореског дуга, да им се не врши заплена возила због неплаћања пореза и остали захтеви.

Вучић је уз кривичну пријаву предао и доказне материјале и позвао Више јавно тужилаштво да пред надлежним судом покрене кривични поступак против пријављених у којем ће захтевати кривичну осуду и најстрожу могућу казну, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести