Церар: Словенија  наставља интензивно да подржава ЕУ перспективу Србије

ЉУБЉАНА: Словеначки ремијер Миро Церар изјавио је данас да ће Словенија наставити да интензивно и чврсто подржава европску перспективу Србије. 
Brnabić i Cerar Foto: Tanjug/video
Фото: Брнабић и Церар Фото: Танјуг/видео

"Словенија то и сада ради на два начина - подршком у европским институцијама али и преко техничке помоћи. Од септембра 2015. године нудимо Србији комплетну помоћ у областима које су повезане са областима преговарања са ЕУ". 

Он је казао да очекује да ће Србија наставити са процесом реформи и оценио да су послеедњих година ти процеси показали повољне финансијске и економске резултате са добрим резултатима."Честитам Влади и свим осталима у Србији и желимо да тај развој и даље буде успешан", рекао је Церар на конференцији за новинаре.Говорећи о питању сукцесије, Церар је казао да се ради о важној материји коју споразумно решава са Србијом.

"Договорили смо да ћемо интензивирати рад мешовите комисије и да ћемо основати две радне подгрупе, које ће у области културног наслеђа и архицима покушати да досегну напредак у раду", рекао је Церар.Он је казао и да га радује што је данас Драган Матић заједно са посланицима политичких странака у парламентарни поступак ставио поступак који се односи на грађане бивших република Југославије, како би се проширила њихова права у Словенији.

Церар: Србија важна дестинација за словеначке инвестиције

 Србија је међу најважнијим страним трговинским партнерима Словеније и важна дестинација за словеначке инвестиције, изјавио је данас словеначки премијер Миро Церар.

"У Србији ради више од 1.500 предузећа која су у потпуном или делимичном власништву Словенаца и запошљавају 25.000 радника", рекао је Церар на заједничкој конференцији за новинаре са српском премијерком Аном Брнабић.

Србија је за Словенију, како је истакао, друга најважнија дестинација за улагања и у Србији смо прешли милијарду евра инвестиција али јача и српске инвестиције у Словенији.Србија и Словенија су две пријатељске државе које заједничким седницама владе развијају заједничке односе у корист привреде и грађана, изјавио је данас словеначки премијер Миро Церар.

"То смо данас доказали поново потписивањем важних споразума између две државе са врло конструктивном дискусијом на седнци влада где нагласак био на економској сарадњи", рекао је он.Србија и Словенија, како је додао, у свим областима су постигле напредак.

Он је констатовао да су билатерални економски односи одлични и да је робна размена у 2017. била највиша у последњих 10 година.Упркос томе, постоје отворене могућности за јачање економских односа у области заштите средине, инфраструктуре, енергетике, дигитализације, електрометалуршке индустрије, додао је Церар.

Такође је навео и да је важно да се постигне конструктиван договор о заједничком наступу предузећа на трећим тржиштима.

Церар: Подржавам наставак дијалога Београда и Приштине

Словеначки премијер Миро Церар изјавио је данас да Словенија изузетно поштује и снажно подржава свако настојање за наставак дијалога Београда и Приштине и за обезбеђивање стабилниости у овом делу региона. "Ценим сваки напор председника Србије (Александра Вучића), српске владе, па и друге стране, што би водило томе да се стабилизују прилике", рекао је Церар на заједничкој конференцији са премијерком Србије Аном Брнабић у Љубљани. 

"Мислим да ЕУ мора да настави са активном улогом како би се олакшало укључивање у овај процес јер је то једини пут да се постигне стабилизација стања, да можемо да се посветимо интеграционим процесима који су најважнији", додао је словеначки премијер.

Словеначки представници на седницама СЕ, истакао је, наглашавају како је важно да се Србија укључи у сарадњу са ЕУ и другим државама у региону, јер је то фактор стабилности и кључан део процеса приближавања Србије и других држава западног Балкана ЕУ."Сви ћемо једном бити у једној породици - ЕУ. Словенија ће политичким путем бити активна и у ЕУ и у билатералним процесима и унапређиваће процес дијалога", закључио је Церар.

 

Словенија жели "Кекеца" из Србије

Словенија жели да добије 18 оригиналних словеначких филмова који се налазе у архивима Србије, изјавио је данас словеначки премијер Миро Церар."Надамо се да ћемо добити и ''Кекеца'', а када се ради о другим филмовима за које смо заинтересовани, а нису словеначког порекла, тражићемо копије", казао је Церар.

Церар је то рекао на заједничкој конференцији за новинаре са премијерком Србије Аном Брнабић на Брду код Крања, где је одржана 4. заједничка седница влада Србије и Словеније.Церар је, коментаришући питање сукцесије, изразио задовољство што је тај процес интензивније покренут и што континуирано тече.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести