Читаку: Независност је компромис

ЊУЈОРК: Амбасадорка Косова у САД Вљора Читаку изјавила је поводом позива на компромис и историјски договор Срба и Албанаца да је независност Косова управо тај компромис, не прихватајући идеје о решењима дуж етничких линија.
Flojora Čitaku SB UN Foto: FoNet
Фото: Фонет/АП

"Независност Косова, као што је проглашена 2008, јесте компромис. Ахтисарејив предлог је био тежак и болан компромис", рекла је Читаку на седници СБ УН о Косову. Она се успротивила предлозима о подели Косова као решењу.

"Обнова идеје о решењима дуж етничких линија је опасна за читав регион. Ако одбацимо мултикутарлизам и етничку разноликост унутар наше сопствене државе, у оквиру наших граница, како онда планирамо да постојимо и коегзиситрамо у Европској унији", рекла је она.Читаку је нагласила да Косово и његова независност нису привремени пројекат.

"Косово је ту да остане заувек, Нормализација и помирење не може се достићи поделом и разменом", навела је Читаку. Према њеним речима, Србија мора да се суочи са својом прошлошћу због, како је навела, своје деце и будућности. 

"Ми смо независни и то се неће променити.Косово је држава која припада свим својим грађанима - Албанцима, Србима, Црногорцима, Ромима, Турцима, свима нама и нико ми висе неће рећи да зато што сам Албанка не заслужујем да живим на Косову", каже она. Она је рекла да ће пропасти сваки покушај ревизије историје."ОВК није терористичка организација, већ најуспешнији ослободилачки покрет у новијој историји", тврди Читаку.

Она је као и на ранијим седницама затражила оконцање мисије УН на Косову, наводећи да се новац потрошен на Унмик може "боље потрошити", као и да не постоји потреба за редовним тромесечним заседањем СБ УН о Косову.Када је реч о формирању нових институција, она је рекла да је тај процес у току те да упркос разликама све политичке партије имају исти циљ а то су евроатлантскеке интеграције.

Такође се навела да је Приштина сада фокусирана на сарадњу са НАТО и формирање своје војске наводећи да Косово жели активно доприноси регионалној и светској безбедности."Учинићемо све да убедимо Србе да ће косовска војска бити и њихова и нећемо дозволити никоме да има право вета над тим процесом"; рекла је она.

Она је рекла да ће Приштина применити све договоре постигнуте у Бриселу, али да нормализација односа са Београдом не може да буде једнострана.Читаку је оптужила Србију да уместо нормализовања односа, прави препреке у регионалним и међународним форумима, крши делове Бриселског споразума.

Са друге стране, како тврди, "Косово ће применити све дороговре из Бриселског споразума и у складу са препорукама Уставног суда успоставити ЗСО".

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести