Члан ЦиК из СЛ напустио седницу; ПР крши сопствени закон

ПРИШТИНА: Члан ЦИК из Српске листе Стеван Веселиновић данас је напустио седницу тог тела због административног упутства да се идентификација на бирачком месту врши искључиво с косовским документима, истакавши да тиме Приштина крши сопствене законе и изборна правила која је ЦИК дужан да спроводи.
srpska lista, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Веселиновић каже да је то незаконита одлука ЦИК-а и директно уперена против српског народа на Косову и има за циљ да онемогући што већем броју Срба са правом гласа да гласају и бирају своје представнике.

Прекршен је члан 90. закона о изборима и члан 16. изборног правила 09/2013 где се јасно каже да се за гласање као начин идентификације бирача користе сва важећа документа са изузетком возачке дозволе која мора бити издата на Косову (извод из закона и изборних правила), навео је Веселиновић у саопштењу.

Као идентификациони документ се наводи и важећа избегличка карта.

Каже да је тако било на свим претходним изборима и да је сада је неко одлучио да донесе другачију одлуку.

Према његовим речима, овом одлуком ЦИК је директно онемогућио да се ванредни избори спроведу у складу са законом и у фер атмосфери.

Додао је да је напустио седницу ЦИК-а јер није желео више да учествује у њеном раду јер би та институција требало да буде независна, а очигледно то није, преноси Косово он-лајн.

С друге стране, председница ЦИК Ваљдете Дака каже да се грађани на дан гласања могу идентификовати свим важећим документима "Републике Косово".

Према њеним речима, треба водити рацуна о особама чија се имена и даље налазе у документима УНМИК-а којима се онда може манипулисати.

На свим изборима постојали су неспоразуми око тога које документе би косовски грађани могли да користе на дан избора, тако да је овај пут ЦИК донео административно упутство општинским изборним комисијама и бирачким одборима и обавестила их да су идентификациони документи гласача према члану 90 Изборног закона важећа лична карта, важећи пасош, важећи путни документ и важећа возацка дозвола Републике Косово, рекла је она, преноси Коха.нет.

Дака тврди да ЦИК није прекршила закон давањем административних упутстава за идентификацију гласаца на бирачким местима.

Према њеним речима, са важећом избеглицком картом може се гласати само ван Косова.

Како је рекла, ЦИК има право да доноси административна упутства и прописе у том случају, и ништа није измењено већ, каже, појашњено.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести