Црногорци узнемирени, Србија им краде амбасадоре

БЕОГРАД: Објава српског Министарства иностраних послова о томе да је бивша СФРЈ још 1963. бринула о равноправности полова и Стану Томашевић, рођену Баранку, именовало за прву југословенску амбасадорку, узнемирила је духове у Црној Гори.
crna gora
Фото: Tanjug/Flickr, ilustracija
Текст Министарства је илустрован архивским фотографијама из партизански дана Стане Томашевић и касније као амбасадорке СФРЈ у Норвешкој.
 
Подгорички портал ЦдМ је тим поводом објавио опширан текст у којем констатује да је српски МСП прогласило Стану “српском дипломаткињом”.
 
Текст базиран само на чињеници да је Стана рођена у Црној Гори, покренуо је и лавину реаговања на друштвеним мрежама, у покушају да се објасни да Стана Томашевић нема никакве везе са Србијом.
 
Тим поводом огласио се Дејан Ристић, српски историчар, преводилац, сценариста и стручњак у области интегралне заштите и управљања културним наслеђем, коме, како каже, није страно да добија из Црне Горе разне поруке у којима се критикују Срби и Србија, али ова о Стани Томашевић му је привукла посебну пажњу.
 
Као једини проблем Ристић наводи то што, “поједини острашћени етнички Црногорци и поједини ЦГ медији” заборављају на правну чињеницу да је Република Србија универзални наследник СФР Југославије пошто су се све бивше југословенске републике званично тог прва одрекле.
 
Ристић прецизира да Србија, као универзални правни наследник СФРЈ, једина имам право на наслеђе из тог периода наше заједничке нам државе.
 
Појашњава да је српско Министарство спољних послова том објавом желело да каже да је бивша социјалистичка држава још 1963. уважавала принцип родне равноправности и имала жену на позицији амбасадора.
 
Примећује да руководства бивших југословенских република нико није присилио да се службено одрекну могућности да и они буду наследници СФРЈ.
 
А пошто су они то одбацили Ристић поручује:
 
“Драга бивша браћо и сестре етнички Црногорци, нико вам не краде историју, велике људе, светиње или идентитет, већ ви упорно покушавате да успоставите црногорски етнички идентитет прогоном свега што је српско”.
 
Онима који тако гледају на Србе и Србију, Ристић је на свом Фејсбук профилу поручио и да нико нема ништа против да они који то желе буду етнички Црногорци.
 
Само нас, каже, оставите на миру и не отимајте Балшића, Црнојевића, Светог Василија Острошког, Светог Петра Цетињског, Петра Другог Петровића Његоша, Краља Николу и остале велике људи, који су се целог свог живота декларисали као Срби.
 
“Не одузимајте нам уточишта, прошлост, традицију, идентитет. Креирај своје нико ти не брани”, навео је Ристић, уз једно “велико браво” за МСП Србије.
EUR/RSD 117.1484
Најновије вести