Цвијановић: Ускоро декларација о опстанку српског народа

БАЊАЛУКА:  Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је вечерас да ће Декларација о опстанку српског народа бити усвојена "ускоро, наредних месеци" и да ће она дефинисати на који начин ће Српска и Србија заједнички као јединствени национални корпус наступати и развијати се.
Željka Cvijanović Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Мислим да ћемо имати прилику ускоро, наредних месеци усвојену Декларацију, а то ће бити анекс о специјалним и паралелним везама РС и Републике Србије, који ће дефинисати на који начин, заједнички, као јединствен национални корпус, са намером очувања индентитета и јачања веза, треба да наступамо и развијамо се заједно у будућем периоду", објаснила је она у изјави Тањугу поводом одржавања Првог форума српске дијаспоре у Бањалуци.

Указала је да је Влада РС одобрила радну верзију тог документа и да очекује да ће заједнички тим наставити да ради на њему, као и да ће потом бити усвојен од стране две владе и парламената, те да ће донети један документ који ће бити од суштинске важности за будућност.

Цвијановић је, на пријему за учеснике Првог форума српске дијаспоре, рекла да су се променила времена и да се РС више не обраћа дијаспори за помоћ, како је чинила за време рата и тешкоћа, већ жели да гради чврсте односе на основу партнерства са нашим људима у расејању.

Она је нагласила да РС жели да укаже на потребу да је могуће заједно радити на истим циљевима, те да види огромне шансе у сарадњи са дијапсором.

Цвијановић је, заједно са више министара из Владе РС дочекала представнике дијаспоре из Европе и других континената, рекла да је протеклих година имала прилике да се виђа са нашим људима у дијаспори и успостави контакте, те да намерава да ту сарадњу продуби.

С тим у вези је похвалила одзив дијаспоре на Први форум у РС истичући да су они препознали потребу да дођу у „своју“ Српску, своје институције, како би разговарали на који начин да односи матице и дијаспоре буду чвршћи и бољи.

Упознала је присутне са плановима и активностима Владе РС истичући да је задњих година покренут свеобухатан пројекат мапирања дијаспоре са циљем евидентирања ко су и где су наши људи, да ли раде у тамошњим институцијама, да ли су активни у било којој сфери.

"Посебно сам задовољна што нисмо увек морали ми као влада и ја као премијер да искорачимо према вама. Многи из дијаспоре су искорачили према нама и указали да наши односи и везе треба да буду чвршћи и садржајнији. Влада РС није никада изгубила из вида да дијаспора представља огроман ресурс", поручила је Цвијановић.

Казала је да је поносна што је РС организовано место, што Српска јача из дана у дан на свим нивоима, и што је, и поред бројних изазова успела да остане на ногама и иде даље.

Неки изазови, према њеним речима, били су концентрисани са циљем да РС не функционише, али је, након кризе и поплава Српска наставила да хода, када је сав живот због поплава 2014.стао, и када су бујице однесе цео један годишњи буџет.

У протекле две године, како је казала, РС се може похвалити добрим економским показатељима.

Истакла је да је важно да се продуби свест дијаспоре да мозе бити и фактор политичког живота РС, а фактор могу да буду и људи који нису из Српске, као што су Срби који су избегли из Федерације и отишли да живе на многим местима у свети.

"Видим огромну шансу и прилику за сарадњу са дијаспором", поручила је Цвијановић поновивши да РС жели чвршће везе са диајспором без претензија да тражи нешто, већ са циљем да РС буде лепша, боља и стабилнија.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести