Да ли ће Викторија Нуланд бити задужена за Западни Балкан?

ВАШИНГТОН: Новоизабрани председник САД Џо Бајден и његов транзициони тим почели су да попуњавају челна места у Савету за националну безбедност и Стејт департменту, а кључне улоге заменика саветника за националну безбедност и заменика државног секретара могле би да припадну некадашњим члановима администрације Барака Обаме, међу којима је и Викторија Нуланд.
e
Фото: Youtube Printscreen

Нуланд коју су често називали "Обамин јастреб", а која је у Обаминој администрацији радила као помоћник државног секретара за Европске и евроазијске послове, могла би да буде номинована за улогу подсекретара за политичке послове, пише амерички Политико.

То би значило да би њен делокруг рада вероватно подразумевао и Западни Балкан, укључујући и Србију која јој није непознаница, јер је у оквиру балканске турнеје боравила у њој, подсећа лист Блиц.

Она се тада срела и са представницима тадашње владе, опозицијом, али и представницима цивилног друштва, а како се наводи, са српским званичницима се састајала и мимо званичних посета, на појединим скуповима, попут Минхенског форума.

Нуланд је била десна рука државног секретара САД Џона Керија и једна од кључних особа у администрацији председника Барака Обаме, а њено ангажовање се односило, пре свега, на "смиривање" Русије чији је жестоки противник.

Неколико пута посећивала је Београд, али и Приштину где је говорила о подршци САД на путу евроинтеграција, Бриселском споразуму, али је и инсистирала на оснивању специјалног суда за злочине ОВК.

Током једне од посета Београду 2016. године рекла је да су САД изузетно поносне што Србија наставља европски пут и да ће у томе увек имати подршку њене земље.

"Расту америчке инвестиције у Србији, стално расту, али желимо још више и боље. Веома ценимо улогу Србије у региону, али смо и велики заговорници дијалога Београда и Приштине", рекла је тада Нуланд.

Током сусрета Нуланд и председника Србије Александра Вучића на маргинама заседања Генералне скупштине УН она је поновила да ће Србија имати све више америчких инвеститора заинтересованих за улагање уколико настави успешне реформе.

Председник Вучић тада је упознао Нуланд са жељом Србије да убудуће унапређује своје односе са Хрватском и захвалио јој се на озбиљном и одговорном ангажману на Балкану.

Нуланд се 2014. године нашла у центру скандала, када је обелодањен њен телефонски разговор са америчким амбасадором у Украјини Џефри Пјетом, са којим је разговарала о немирима и потенцијалним решењима за тамошњу кризу.

Нуланд је тада, наводно, изјавила како би било боље да УН преузме улогу посредника уместо Европске уније и том приликом опсовала Унију.

У том разговору Нуланд је, наводно, рекла да мало очекује од разговора које је са владом у Кијеву о решењу кризе у Украјини водила тадашња европска шефица дипломатије Кетрин Ештон. Додатну тежину свему дало је и то што је Нуланд била задужена за односе и са ЕУ.

Уследила су извињења, а тадашњи председник Европског парламента Мартин Шулц изјавио је како не жели даље да коментарише ову изјаву.

Нуланд је, иначе, била и врло забринута за демонстранте окупљене на кијевском тргу Мајдан, па им је донела велику пластичну кесу пуну сендвича и слаткиша, због чега су је амерички новинари назвали "дама медењак".

Нуланд је након изласка из Обамине администрације 2016. године, ушла у академску заједницу и била је члан неколико тинк тенк организација, где се није уздржавала од оцена Трампових потеза, била је отворени критичар његове спољне политике, а посебно његовог односа са руским председником Владимиром Путином.

Због свега тога и не чуди да би управо она могла да буде Бајденов избор.

Сада би у Вашингтон могла да се врати као подсекретар за политичка питања, а како је спољна политика и раније била њен домен, претпоставља се да ће наставити своје ангажовање у Белој кући у том правцу, због чега не би било изненађење и да део њених задужења укључује и Балкан.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести