Дачић: Ценимо принципијелни став Зимбабвеа у погледу непризнавања тзв. Косова

БЕОГРАД: Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић примио је данас нерезидентну амбасадорку Зимбабве у Србији, са седиштем у Риму, Мијетани Чауке, која је у понедељак предала акредитиве председнику Србије Александру Вучићу.
Танјуг/Милош Миливојевић
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Том приликом Дачић је истакао да Србија високо цени принципијелни став пријатељског Зимбабвеа у погледу непризнавања једнострано проглашене независности тзв. „Косова“, чиме се пружа принципијелна и конзистентна подршка очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије.

Саговорници су се сагласили да су обе стране заинтересоване за унапређење политичког дијалога.

Шеф српске дипломатије је истакао да је уверен да ће поновно отварање Амбасаде Србије у Харареу додатно ојачати братске односе две земље и допринети сарадњи и дијалогу на свим нивоима.

Такође, изразио је наду да ће Србија у скорој будућности имати прилику да угости председника Емерсона Мнангагву и министра иностраних послова и међународне трговине Фредерика Шаву, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Истакао је да је Влада Србије спремна да, у договору са Владом Зимбабвеа, прецизира облике сарадње и хуманитарне помоћи братском народу Зимбабвеа, посебно оних које су неопходне због последица климатских промена, суша и поплава, болести, као и пандемије ковид 19.

Амбасадорка Зимбабвеа изразила је саучешће због недавних трагичних догађаја у Београду и пренела изразе саосећања и солидарности са породицама настрадалих.

Захвалила је на топлом и срдачном гостопримству и изразила наду да ће и обе земље бити у прилици да у што скоријем периоду размене посете на високом и највишем нивоу, наводи се у саопштењу. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести