Дачић: Демонстрације имају за циљ да ослабе позицију Србије

БЕОГРАД: Демонстрације за циљ имају да се ослаби позиција Србије, оценио је данас министар спољних послова Ивица Дачић
ivica dacic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

БЕОГРАД: Демонстрације за циљ имају да се ослаби позиција Србије, оценио је данас министар спољних послова Ивица Дачић образлажући свој став тиме што, како каже, људи мисле да је председник Александар Вучић сада рањив и да неће моћи у пуном свом капацитету да заступа националне и државне интересе наше земље.

Дачић је за ТВ Пинк казао да су скупови, који су пуни насиља и намерног изазивања инцидената, нанели велику штету Србији и што се тиче слике у свету, али и што се тиче потребног јединства државног и националног, народног јединства, које нам је потребно да би Србија била јака.

Сматра да је сврха окупљања да се по сваку цену дође до насиља, без обзира да ли има повода и разлога.

Дачић је казао да је мало вероватно да се протест организује тако брзо и спонтано да се значајан број људи појави, а да се не зна ни организатор, нити који су циљеви, ако их уопште има.

"Скуп је наводно организован као спонтана реакција на Вучићеве најаве могућег полицијског часа, али шта је онда разлог за наставак за те протесте, када је речено да га вероватно неће бити", казао је Дачић.

Истиче да треба одвојити све оне људе који су дошли због неког незадовољства и жеље да покажу своје политичке ставове.

Међутим, како каже, свако има право да протестује, али нико нема право да се понаша противно закону, да улази и пали Скупштину, пали Градску кућу у Новом Саду, да пали канцеларије СНС или било које друге странке, напада полицију...

Шеф српске дипломатије каже и да је полиција и синоћ била уздржана, а ако има прекорачења, то је посао за унутрушње службе контроле.

Сматра да би Савет за националну безбедност и друге безбедносне структуре требало подробно да анализирају све што се десило, као и какав је утицај био и од стране којих служби.

"Ако је тачно да је украјински држављанин ухапшен за време демонстрација, поставља се питање ко је овде дошао после 3. јула. Сигурно није дошао за време короне у туристички обилазак Београда", навео је Дачић додајући да сигурно није залутао на демонстрације.

Питање је зашто баш је из Украјине, односно да ли је реч о људима којима је постала професија да учествују у екстремистичким окупљањима широм Европе и света.

То је питање региона, других фактора великих сила у Европи и свету, а догађаји у Београду треба да анализирамо за себе.

Није битно да ли ће се то одразити на нашу спољну политику или не, битно је да заштитимо наше националне и државне интересе, истакао је Дачић.

Када је у питању реакција међународне заједнице, Дачић каже да уколико желе да шаљу поруке без двоструких стандарда, онда је у реду, али ми добијамо поруке које су спремне да подрже најекстремније снаге само да би ослабили систем.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести