Насилне демонстрације осудили Михајловић, Вулин, Весић...

Заменик градоначелника Београда оценио је да иза хаоса који се креира у Београду два дана "у којем руља уништава наш град", па чак и нападају поједине лидере опозиције, стоји лично Драган Ђилас са Млађаном Ђорђевићем и Срђаном Ногом.
Protest u Beogradu/Tanjug/video
Фото: Протест у Београду/Танјуг/видео

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић осудила је насилничко понашање демонстраната у градовима Србије чија су мете биле полиција, државне институције, медији, просторије Српске напредне странке и лидери странака који су учествовали на изборима.

"Напади на полицију и туче на улицама Београда, напади хулигана на РТВ Војводине, разбијање Градске куће и просторија СНС у Новом Саду и разбијена глава лидера Покрета слободних грађана Сергеја Трифуновића кога су напали само зато што је изашао на парламентарне изборе - јесу насиље и то је недопустиво! Насиљу нема места у Србији и у српској политици", навела је синоћ Михајловићева у саопштењу поводом демонстрација.

Она је истакла да је потпуно нејасно и забрињавајуће зашто је опозиција позвала грађане на окупљање у време када у Београду и широм Србије сваког дана имамо све већи број заражених вирусом короне и када је већ сада да јасно да неће бити увођења ограничења кретања грађана.

"Да ли је могуће да је само државном врху и људима у Кризном штабу стало до гашења епидемије? Зашто опозиција позива грађане на окупљања грађана кад и сами знају да то може само да доведе до новог ширења заразе, до нових тешких случајева у већ препуним болницама и тако само додато отежава лекарима и медицинском особољу који буквално 24 сата дневно спасавају животе оболелих грађана. Очигледно је да опозиција нема другу политику осим морбидног профитирања на болести грађана", закључује Михајловић.

Вулин: Држава мора адекватно да одговори на насиље

БЕОГРАД: Насилне демонстрације у Београду имале су један циљ, а то је државни удар и држава мора да одговори на адекватан начин, каже министар одбране Александар Вулин и поручује да сила закона мора да надвлада насиље.

Он је синоћ у телефонском укључењу за ТВ Пинк рекао да ово што се дешавало синоћ у Београду, Новом Саду и другим градовима у Србији и оно што се у уторак дешавало, јесте покушај изазивања грађанског рата.

"Држава Србија ће победити. Сачуваћемо владавину закона и владавину права, као и политичку и сваку другу стабилност. Они који покушавају да униште све оно што су генерације правиле морају да знају да ће наићи на јасан одговор државе", рекао је Вулин.

Упитао је шта мисле да би урадили када упадну у Скупштину осим да је опљачкају као 5. октобра 2000. године.

Јасно је, каже, да ови скупови добро припремљени и организовни и да осим насиља и покушаја државног удара немају други циљ, и да ту нема говора о ванредном стању, протесту због мера Кризног штаба, осим о покушаја да се дође на власт насиљем.

"Ово је само покушај да се изазову сукоби унутар српског народа и да се српска држва сруши, унизи и уништи", каже Вулин и наглашава да је важно очување стабилности за коју се изборио Александар Вучић, а која се покушава уништити на улицама.

Навео је да се годинама прави атмосфера да је нормално мрзети Вчића и да би било сасвим у реду убити га, а да свако ко подржава Вучићеву политику и он заслужује смрт и насиље.

"Зато имате ово на улицама", рекао је Вулин и навео да се дуго већ прави атмосфера да Вучића заправо треба убити и да свако има право да дигне руку на њега само зато што се противи његов политичком ставу.

Предуго, каже министар, траје та атмосфера и предуго траје некажњено и наводи да је понекад веома усамљен у томе што се искрено залаже да свако политичко насиље мора бити кажњиво.

"Не може да се жмури на то да се моторним тестерама упадне на РТС и да се упада у зграду Скупштину и да се онда правимо да ће све бити у реду. Неће бити у реду зато што допуштамо да се такве ствари дешавају без казне", сматра Вулин.

На питање да ли је можда идеја демонстраната да се упадне и остане у парламенту и спречи конституисање новог сазива, Вулин каже да је свако насиље осуђено на пропаст и да је могуће да тако нешто покушају и смишљају.

Вулин је рекао да су сви непријатељи Србије и вечерас и јуче били искрено срећни.

"Гледати центар Београда и Новог Сада како гори, како се напада српска полиција и суграђани, како се уништава све оно што је стварано у овој земљи може да обрадује само непријатеље Србије и искрено их радује", рекао је Вулин.

Каже да се у реакцији читавог окружења напада српска држава и њени органи, од српске државе се тражи да се ни случајно не брани, тражи да се држава уклони и допусти да "разне силеџије, фашисти и екстемисти једноставно преузму власт без било каквих избора".

Весић најавио тужбе против Нога и Ђорђевића

БЕОГРАД: Заменик градоначелника Београда Горан Весић осудио је насиље на улицама Београда, за које је окривио Млађана Ђорђевића и Срђана Нога и најавио тужбе против њих, називајући их "Диласовим фашистима".

Он је синоћ у објави на Фејсбуку истакао да Град Београд очекује да "криминалци и хулигани који већ други дан заредом уништавају наш град" буду ухапшени и приведени правди и најавио да ће сутра бити поднете кривичне пријаве против организатора демонстрација Ђога и Ђорђевића.

Оценио је да иза хаоса који се креира у Београду два дана "у којем руља уништава наш град", па чак и нападају поједине лидере опозиције, стоји лично Драган Ђилас са Млађаном Ђорђевићем и Срђаном Ногом.

"Град Београд честита полицији на уздржаности и професионалности јер је без употребе силе отерала хулигане, заштитила Народну скупштину и имовину града. Захвални смо грађанкама и грађанима Београда који су остали код својих кућа, сачували мир и нису насели на провокације хулигана", написао је Весић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести