Дачић: Дијалог по плану, реалније следеће године

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће међустраначки дијалгог бити настављен по плану који је направљен између Дејвида Мекалистера из ЕП и бивше председнице парламента Маје Гојковић.
ivica dacic, Tanjug/Rade Prelić
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Дачић је, одговарајући на посланичко питање шефа посланика његове странке, Ђорђа Милићевића, да ли је тачно да је рекао да је против дијалога, како то тврди део опозиције, навео да не постоји раскорак између његовог и става ЕП, који помиње следећу годину као годину за наставак тог разговора.

Подсетио је да су раније одржане три сесије на ту тему и да је још тада било предвиђено да ће постојати друга фаза после парламентатних избора.

Он је поновио да није реално да до краја године буде одржан наставак дијалога и да је неоподно да се пре тога распавља о ребалансу буџета и буџету, а и због тога што ће избори бити одржани тек у априлу 2022. године.

Дачић је подвукао да није тачно да мења став, али и поручио да нико са стране не може да утврђује агенду парламенту.

Шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић изјавио је да је претходна владајућа коалиција, али и Радна група Владе Србије показала на Факултету политичких наука да је имала одговоран и посвећен приступ.

"Радна група се није декларативно и формално бавила питањем изборних услова, већ је врло конкретно предложила конкретне измене и допуне закона. Један део опозиције је разговоре схватио као фарсу. Њих нису интересовали изборни услови већ да се представе као жртве и да без избора дођу до власти", рекао је Милићевић.

Он је истакао да је власт спровела све што је договорено током међустраначког дијалога.

Милићевић је питао Дачића да ли су европарламентарци Тања Фајон и Владимир Билчик помињали датуме и рокове и са киме то треба да се разговара, наводећи да је ванпарламентарних странака много.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести