Дачић: Иринеј допринео јачању и стабилизацији СПЦ

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је да је за време мандата патријарха Иринеја на челу Српске православне цркве текао процес стабилизације и јачања српске цркве.
ivica dacic, Tanjug/Rade Prelić
Фото: Танјуг/Раде Прелић

"Заборављамо какав је био моменат када је патријарх Иринеј био изабран, када су постојале тензије у цркви, где је он био помирљиво решење за све страна", рекао је Дачић гостујући на ТВ Хепи.

Како је казао, црква је сложена организација и има све одлике, предности и мане, као и свака организација, те да је управо због тога веома битно питање избора.

"Тада је патријарх Павле био тешко болестан, дуго је био на ВМА и већ је почело лобирање и унутар цкрве, очекујући да ће Павле умрети и да ће се бирати новог патријарха", подсећа Дачић и додаје да нико није најављивао, нити очекивао да ће владика Иринеј постати патријарх.

"Он је био жеља свима који су у томе учествовали, јер има одраз помирљивог тона и компромиса", казао је Дачић.

Како је нагласио, Иринеј је био на челу СПЦ у тешком периоду за српски народ, државу, у коме је било битно да црква има одговорне ставове битне за најважнија државна и друштвена питања не само за СПЦ, већ и за питања актуелна и на другим просторима.

Дачић је подсетио да у тим периоду тињао сукоб у православљу између грчког и руског утицаја, те да је било веома битна за СПЦ да пронађе своје место.

"Све то је резултовало да Васељенски патријарх који је Грк из Турске да Украјинској цкрви право у спору са Руском православном црквом", објашњава Дачић и додаје да је веома важно што у том периоду да се то одсликало и на проблеме које има СПЦ са Макеоднском православном црквом и Црногорском православном црквом.

"Губитак патријарха Иринеја је велики губитак за нас", закључио је Дачић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести