Дачић: Камбери демантовао сам себе

БЕОГРАД: Председник скупштине Ивица Дачић изјавио је вечерас да је посланик Уједињене долине-СДА Санџака Шаип Камбери, тиме што је говорио на албанском језику у парламенту, демантовао себе да је Србија држава мржње и показао да је држава са високим степеном права националних мањина.
ivica dacic, Tanjug/Rade Prelić
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Дачић се осврнуо на критике које су се могле чути поподне од посланика Покрета социјалиста, да није реаговао када је Камбери говорио, рекавши да када некоме даје реч, он не процењује шта ће неко да каже, већ се реч добија на основу тога да ли неко има права да говори или нема.

Он је подсетио да је Законом о Народној скупштини из 2010.године дефинисано да посланик има право да говори и да писане документе подноси на свом језику, али да лично сматра да је та одредба непрецизна.

Каже да у закону стоји да је генерални секретар дужан да обезбеди превод, али да није јасно да ли то што парламент у том тренутку нема преводиоца, онемогућава неког да говори.

“Зато сам јуче тражио од генералног секретаријата да се обрати ресорном министарству које је донело низ закона који се тичу ове области, да јасно одреди под којим условима се ово право остварује”, рекао је Дачић.

Он је напоменуо да у систематизацији радних места у Скупштини Србије нема преводиоца за тај језик, уколико неко мисли да би преводилац требало да буде све време ту.

А уколико сматра да треба да буде по потреби, онда мора, каже Дачић, да постоји механизам како неко најављује да ће говорити на матерњем језику.

“Али то наравно подразумева сарадњу између посланика и оних који руководе радом скупштине. Елвира Ковач (СВМ) води седнице и говори чак и на мађарском и сама преведе. Ако је неко добронамеран, увек ћемо наћи решење за проблем”, појаснио је Дачић формално-правне детаље.

Када је реч о политичким порукама које је Камбери изнео, Дачић каже да је испод нивоа Народне скупштине да се тако комуницира и да су у питању лажи.

Заменица шефа посланичке групе СПС Снежана Пауновић је такође реаговала на Камберијево обраћање, рекавши да је посланик Уједињене долине-СДА Санџака имао амбицију да се из српског парламента обрати међународној заједници указујући на неку, из његовог угла, нееврпску Србију.

“Ова представа коју је Камбери имао јуче у парламенту Србије очигледно је договорена и један је цирцус који је осмислио врло квалитетно, не најавивши да ће говорити на свом матерњем језику и на тај начин осакатио све нас да не можемо ад хок да реагујемо”, рекла је Пауновић.

Она је истакла да је Камбери изнео и низ претњи, те да је казао да не зна шта би се догодило кад би се неки “пандан Вулину” пробудио с друге стране и Србе називао “шкијама”.

“Лакше би нам било, колега Камбери, да сте нас и звали погрдним именима, него што сте нас клали, вадили органе, рушили гробља, отимали имовину, отели земљу и још од нас очекујете да под притиском међународне заједнице легализујемо све што сте урадили”, рекла је Пауновић.

Посланица СПС је оценила да то више није увреда за српски народ, већ атак на суверенитет државе и то у сред парламента.

“Више је ово него срамота, ово је, бојим се, говор неког ко нам јасно шаље поруку да у сред српског парламента ми треба да будемо мањина у односу на велике планове о великој Албанији”, истакла је Пауновић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести